Informare A.F.M. referitoare la transmiterea declaratiilor de mediu

Avand in vedere obiectivele stabilite prin Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania, precum si masurile de digitalizare la nivelul autoritatilor si institutiilor publice promovate de Guvernul Romaniei in contextul situatiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, Administratia Fondului pentru Mediu va informeaza ca declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta incepand cu declaratia aferenta perioadei de raportare martie 2021, cu termen de depunere 26.04.2021.

In acest sens, recomandam tuturor contribuabililor care nu s-au inrolat pentru utilizarea serviciului „Depunere declaratii on-line”, sa ia toate masurile necesare in acest sens, accesand site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu la adresa https://online.afm.ro/.

Potrivit unui comunicat recent al AFM (Administratia Fondului pentru Mediu), institutia informeaza ca declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu se mai pot transmite in format hartie pana in martie.

Declaratiile vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta incepand cu declaratia aferenta perioadei de raportare martie 2021, cu termen de prelungire 26 aprilie 2021.

„Avand in vedere obiectivele stabilite prin Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania, precum si masurile de digitalizare la nivelul autoritatilor si institutiilor publice promovate de Guvernul Romaniei in contextul situatiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, AFM va informeaza ca declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta incepand cu declaratia aferenta perioadei de raportare martie 2021, cu termen de depunere 26 aprilie 2021”, potrivit comunicatului AFM.

Institutia recomanda tuturor contribuabililor care nu s-au inrolat pentru utilizarea serviciului „Depunere declaratii online” sa ia toate masurile necesare in urmatoarea perioada, accesand site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu la adresa https://online.afm.ro/.

Reamintim faptul ca „eTax” este aplicatia informatica care permite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, fara a mai fi necesara deplasarea la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, sa acceseze urmatoarele functionalitati ale serviciului „Depunere declaratii on-line”:

– editarea in format electronic, comunicarea si tiparirea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu (*);

– verificarea confirmarii de primire a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu si a numerelor de inregistrare alocate;

– vizualizarea istoricului declaratiilor comunicate si descarcarea situatiei acestora;

– vizualizarea si descarcarea situatiei platilor efectuate la Fondul pentru mediu.

Pentru depunerea electronica a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu este obligatorie inrolarea in aplicatia informatica a unei persoane autorizate (detinator al unei semnaturi electronice calificate).

Precizam ca in aceasta perioada, transmiterea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu se face prin servicii postale, servicii de curierat sau prin intermediul serviciului online eTAX. Iar plata taxelor si contributiilor se face prin ordin de plata sau mandat postal.

Declaratia de mediu se depune la mai multe termene. Aceasta poate fi transmisa lunar, trimestrial, semestrial sau anual, in functie de situatie, conform Ordinului Ministerului Mediului 591/2017 (pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu” si a instructiunilor de completare si depunere a acestuia).