Verificări documentare la contribuabili persoane juridice și la contribuabili persoane fizice (3)

P.F. X – Perioada verificată a fost: 01.01.2017 – 31.12.2021.

Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:

Persoana fizică X, în perioada verificată, a desfășurat următoarele activități:

Pe bază de contract de mandat/procuri, a reprezentat diferite persoane fizice la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în vederea recuperării măsurilor compensatorii conform Legii nr. 165/2013 și valorificarea punctelor din deciziile de compensare obținute, a cumpărat și a vândut puncte din decizii de compensare emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

A încheiat contracte de vânzare de bunuri viitoare, în urma cărora a vândut puncte pe care urma să le obțină de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

A cesionat cu titlu oneros puncte rezultate din decizii de compensare și drepturi ce îi revin din contracte de cesiune de drepturi și a valorificat titluri de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Activitățile desfășurate de contribuabilul verificat au fost încadrate de organele de inspecție fiscală ca activități independente potrivit prevederilor legale, fiind astfel stabilit suplimentar impozit pe venit și contribuții sociale.

Persoana fizică X este persoană impozabilă în sensul TVA conform art. 269, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, urmare obținerii de venituri din prestări de servicii, respectiv, în calitate de mandatar prin reprezentarea unor persoane fizice la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

De asemenea, organele de inspecție fiscală au constatat că la data de 31.03.2019 contribuabilul verificat a realizat o cifră de afaceri în sumă de x lei din operațiuni scutite de TVA și taxabile, depășind astfel plafonul de scutire de taxă de 88.500 euro (300.000 lei) prevăzut la art. 310, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: ANAF