Verificări documentare la contribuabili persoane juridice și la contribuabili persoane fizice (1)

P.F. X – Perioada verificată: 01.01.2017 – 31.12.2018 pentru impozit pe venit și contribuții sociale.

Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:

În perioada verificată, contribuabilul a desfășurat activități de tranzacții cu criptomonede pe piața internațională, încasând venituri pe care nu le-a declarat la organul fiscal competent și nu a achitat obligațiile fiscale la bugetul de stat. Aceste venituri, din punct de vedere fiscal, sunt considerate venituri din alte surse, potrivit art. 114(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare.

În urma analizării informațiilor din extrasele de cont vizualizate prin aplicațiile ANAF și din situațiile transmise de către contribuabil, organele de inspecție fiscală au stabilit că în perioada 01.01.2018 – 31.12.2018 persoana fizică X a depus declarația unică nr. –/11.03.2019 prin care a declarat numai contribuția pentru asigurări sociale de sănătate în sumă de x lei și contribuția de asigurări sociale în sumă de x lei, fără a declara veniturile realizate din alte surse sau din alte activități.

Astfel, s-a stabilit că persoana fizică verificată a încasat din tranzacții cu monede virtuale, în anul 2018, suma de x lei, fiind stabilite obligații fiscale suplimentare în sumă totală de x lei.

Sursa: ANAF