Constatările în urma inspecției fiscale efectuate la o societate cu obiect de activitate „Comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii”

S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „Comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii”, cod CAEN 4652.

Perioada verificată: 01.01.2013 – 31.12.2018.

Principalele constatări ale organelor de inspecţie fiscală au fost:

În perioada 2014-2018, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli în contul 623 – „cheltuieli de protocol, reclamă şi publicitate”, cheltuieli de promovare a vânzărilor în sumă totală de x lei, pe baza unor „debit note” reprezentând prestări servicii, fără a prezenta anexate acte şi/sau documente justificative.

Societatea verificată nu a prezentat organelor de inspecţie fiscală acte/documente (rapoarte de activitate, pontaje, procese verbale etc.) care să ateste că serviciile contractate au fost efectiv prestate, în ce au constat acestea, termenele de execuţie etc., respectiv nu au putut fi indicate persoanele care au prestat serviciile şi nici beneficiile care au fost aduse societăţii verificate.

Astfel, suma de x lei reprezintă cheltuială nedeductibilă la calculul profitului impozabil.

De asemenea, organele de inspecţie fiscală au constatat că în perioada 2014-2015, societatea X S.R.L. a înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii de prestări servicii de la furnizorul Y Sucursala X în sumă totală de x lei, din care TVA în sumă de x lei.

Din analiza documentelor prezentate de societatea verificată, organele de inspecţie fiscală au constatat faptul că societatea Y Sucursala X nu are calitatea de prestator, nu a rezultat concret care este activitatea prestată de societatea Y Sucursala X. Faptul că societatea verificată a prezentat organelor de inspecţie fiscală poze/procese-verbale de predare-primire (în majoritatea cazurilor societatea Y Sucursala X având calitatea de primitor), faptul că unele poze au avut înscrisă ştampila societăţii Y Sucursala X, nu a fost relevant în justificarea sumelor achitate de S.C. X S.R.L.

 

Sursa: ANAF