Parintii cu copii mai mici de 11 ani vor putea lucra de acasa, timp de 4 zile/luna

Vineri 21.07.2023 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr.241/2023 pentru completarea Legii 53/2023 din Codul Muncii prin care salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, in condiitiile Legii nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.

Inca de acum 5 ani Romania s-a aliniat la legislatia europeana si a permis angajatilor sa poata lucra de acasa, cu un program bine definit si cu toate drepturile salariale si beneficiile sociale pastrate. Prevederea actuala se refera la cazul in care un parinte are o situatie familiala dificila si are nevoie sa lucreze de acasa, putand fi in acelasi timp si in preajma copiilor.

Multi parinti lucreaza de acasa pentru a putea avea grija de copiii lor, ceea ce inseamana o solutie convenabila care le permite sa isi indeplineasca responsabilitatile profesionale si sa fie prezenti pentru nevoile copiilor lor.

Pentru desfasurea activitatii in regim de munca la domiciliu trebuie intocmita o cerere catre angajator in care i se comunica perioada in care se va lucra de acasa.

Angajatorul nu este obligat sa aprobe cererea dar are obligatia de a formula in scris refuzul in termen de cinci zile lucratoare de la depunerea cererii de catre angajat.

In cazul in care ambii parinti sunt salariati va trebui facuta o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte faptul ca, pentru aceiasi perioada nu a solicitat si celalalt parinte desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca.

Conform art.3 din Legea nr.277/2010 publicata in Monitorul Oficial nu trebuie declarie pe propria raspundere pentru urmatoarele categorii de persoane : persoana necasatorita, vaduv/a,divortat/a, sotul/sotia declarat(a) disarut(a) prin hotarare judecatoreasca, sotul/sotia arestat(a) preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa.

Angajatorul poate sa iti ceara sa iti asumi raspunderea ca tu vei persoana care va sta cu copilul si nu un bunic sau o alta ruda.

Care sunt onditiile pentru a lucra de acasa patru zile pe luna :

1) Sa ai in intretinere un copil;

2) Copil trebuie sa aiba pana in 11 ani, adica poti beneficia de acest drept pana la varsta de 10 ani si 11 luni a copilului;

3) Trebuie sa ai prevazut in contractul de munca posibilitatea de a lucra in regim de telemunca sau sa inchei un act aditional in acest scop, atentie insa sa se inregistreze si in Revisal modificarea contractului;

4) Natura sau felul muncii sa permita aceasta modalitate de prestare a muncii, daca esti de exemplu, curier nu vei putea sa livrezi de acasa;

5) Sa nu beneficieze de acest drept celalalt parinte pentru aceeasi perioada. Pot beneficia ambii parinti dar in perioade diferite;

6) Trebuie sa dispui de toate mijloacele necesare indeplinirii atributiilor care iti revin potrivit fisei de post, deoarece angajatorul nu este obligat sa iti asigure aparatura necesara.

Nu trebuie sa confundam telemunca cu munca la domiciuliu :

Telemunca inseamna prestarea unei munci la domiciliul salariatului prin intermediul mijloacelor tehnologice. Aceasta este reglementata prin Legea nr.81/2018 si este o forma de organizare a muncii care nu necesita prezenta salariatului la sediul angajatorului. Trecerea in telemunca se face voluntar printr-un act aditional. Telemunca presupune mai mult sau mai putin acelasi program de munca pe care l-ai avea si la birou. Toata diferenta consta in faptul ca in loc sa pierzi o ora pe drum ca sa incepi jobul la 9 iti deschizi laptopul la ora 9 si il vei inchide cand ti se termina programul. Este de retinut ca in tot acest timp te vei afla sub supravegherea angajatorului ceea ce inseamna ca respecti regulile sale, inclusiv SSM-ul.

In schimb munca la domiciliu este reglementata de Capitolul 9 din Codul Muncii, aceasta nu mai presupune o organizare strica a programului prin acord intre angajator si salariat, ci doar la finalul zilei sa fie indeplinite toate taskurile.

Lucrul de acasa cu copii poate fi o provocare, dar cu o planificare adecvata si o comunicare eficienta, poate fi o solutie viabila pentru parinti.