Cumul cu alte venituri a indemnizatiei de crestere copil (speta)

Situatie: O salariata la societatea A, cu un CIM pe perioada nedeterminata, va avea rapoturile de munca suspendate cu luna mai 2022 (concediu maternitate, concediu crestere copil). Aceasta este si administrator si asociat unic intr-o SRL fara angajati – societatea B.

Va fi suspendat dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului in aceste conditii? Este indemnizatia de maternitate afectata in vreun fel? Poate ridica salariata dividende?

Solutie:  Potrivit art.16 alin.(2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

“(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin. (1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:

  1. i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.”

Astfel cum se poate observa, textul citat mai sus prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.

La alin. (3) al aceluiasi articol sunt stabilite niste exceptii dupa cum urmeaza:

(3) Prin exceptie de la prevederile alin.(2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

  1. primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
  2. primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
  3. realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Conform art.7 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:

In situatia persoanelor care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

Prin urmare, in conditiile in care se suspenda activitatea salariatei in cadrul societatii A, nu este necesar sa se suspende activitatea in cadrul societatii B intrucat textul citat prevede ca cel putin una dintre activitati trebuie suspendata.

Insa, conform lit.c) de mai sus, persoana in cauza poate sa realizeze, in decursul unui an calendaristic, venituri prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Astfel, suma maxima ce poate fi realizata prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu in decursul unui an calendaristic este de 6250 lei net (5×1250 lei unde 1250 lei reprezinta indemnizatia minima).

In conditiile in care se depaseste aceasta suma, indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda.

Potrivit art.2 alin.(1) al OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt „denumite in continuare venituri supuse impozitului”.

Mentionam ca veniturile din dividende nu reprezinta „venituri supuse impozitului” in sensul art.16 alin.(2) lit. i) din OUG 111/2010  fapt pentru care, plata  indemnizatiei nu se suspenda daca beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri din dividende.

Astfel, aceste venituri pot fi realizate in perioada de concediu pentru cresterea copilului.

Referitor la indemnizatia pentru maternitate, este interzis sa se presteze activitate in baza unui alt contract individual de munca/contract de mandat/administrare pentru administrator.

In cazul unui cumul de contracte individuale de munca sau unui cumul de contract individual de munca si contract de mandat/administrare salarita beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate de la toate locurile de munca si nu poate presta nicio activitate.

Baza legala:

– Ordonanta de urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.