Legea 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.1245 din data de 30 decembrie 2021, cu aplicabilitate din data de 1 ianuarie 2022.
Actul normativ modifica punctual Codul fiscal, cu privire la procedura de reducere la plata a impozitului pe profit, respectiv cu reducerea la plata a impozitului pe venitul microintreprinderii, atunci cand contribuabilii efectueaza sponsorizari sau acorda sume prin contracte de mecenat.
Precizam ca Legea aduce masuri aplicabile cu data de 01 ianuarie 2022, insa are si masuri tranzitorii aplicabile acelor sponsorizari aflate in desfasurare la data de 31 decembrie 2021 sau acelor sponsorizari reportate 7 ani pentru platitorii de impozit pe profit sau 28 de trimestre pentru platitorii de impozit pe venitul microintreprinderii.
Tratamentul fiscal al sponsorizarilor aplicabil inainte de 1 ianuarie 2022:
- In cazul platitorilor de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea este integral nedeductibila la calculul impozitului pe profit, insa reduce impozitul pe profit datorat la plata cu cea mai mica valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri anuala, fara a depasii 20% din impozitul pe profit datorat.
In conditiile in care sponsorizarea depaseste valoarea amintita anterior, suma ce excede se reporteaza 7 ani, diminueaza impozitul pe profit datorat la fiecare calcul de impozit pe profit, respectand aceleasi reguli de reducere a impozitului pe profit.
- Pentru platitorii de impozit pe venitul microintreprinderii, sponsorizarile reduc impozitul pe venitul microintreprinderii cu procentul de pana la 20% din impozitul pe venit datorat in trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile de sponsorizare.
In situatia in care valoarea sponsorizarilor depaseste valoarea amintita anterior, suma ce excede se reporteaza in urmatoarele maxim 28 de trimestre consecutive si diminueaza impozitul pe venitul microintreprinderii la fiecare termen de plata al impozitului, respectand aceeasi conditie de a nu se depasi 20% din impozitul datorat.
Tratamentul fiscal al sponsorizarilor aplicabil dupa de 1 ianuarie 2022:
- Tratament fiscal – platitorii de impozit pe profit:
In cazul in care valoarea stabilita potrivit art.25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, in termen de maximum 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare.
In situatia contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.
Mentionam ca obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent.
Redirectionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41).
- Tratament fiscal – platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor:
In cazul in care valoarea stabilita potrivit art.56, alin.(11), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal, pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse, in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare.
Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent.
Redirectionarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41).
Pentru ambele categorii de contribuabili, procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
- Dispozitii speciale:
Conform Legii nr.322/2021, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, respectiv cu data inceperii anului fiscal 2022-2023 in cazul persoanelor juridice care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit dispozitiilor art.16 alin.(5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii pot dispune asupra valorii stabilite potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (4) lit. i) sau art. 56 alin. (11) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz, numai daca aceasta, in urma diminuarii cu sumele reportate, este pozitiva.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza numai pentru sponsorizari/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/inregistrate inainte de termenele prevazute la alineatul anterior, potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii sponsorizarii, fara a depasi anul 2028.
Baza legala:
– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.