Sponsorizari acordate de microintreprinderi

Operatiunea de sponsorizare este reglementata prin Legea nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acesteia este prevazut de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Sponsorizarea presupune incheierea unui contract, in forma scrisa, din continutul caruia trebuie sa rezulte obiectul sponsorizarii, valoarea contractului, durata sponsorizarii, drepturile si obligatiile partilor implicate in actul de sponsorizare, adica ale sponsorului si ale beneficiarului.

Este considerat sponsor orice persoana fizica sau juridica din Romania sau din strainatate care efectueaza o sponsorizare in conditiile legii.

Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare sau de mecenat din surse obtinute de la buget.

Conform Legii nr.32/1994, poate fi beneficiar al sponsorizarii:

  1. orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
  2. institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
  3. de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
  4. orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

 

Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit Legii 32/1994, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit dispozitiilor art.25 alin. (4^1) din Codul fiscal, au posibilitatea de a scadea sumele respective din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din acest impozit.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Potrivit dispozitiilor actuale, microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia sa depuna in anul urmator, pana la data de 25 ianuarie formularul 107 Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aprobat prin OpANAF nr. 1825/2018.

Precizam ca pentru trimestrul in care se efectueaza operatiunea de sponsorizare, se completeaza si se depune formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (reglementat de OpANAF nr.51/2021).

Declaratia 100 se depune trimestrial pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se stabileste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

In evidenta contabila inregistrarea cheltuielilor cu sponsorizarea se efectueaza prin nota:

6584 „Cheltuieli cu sumele sau bunurile     =     5121 “Conturi la banci in lei”

               acordate ca sponsorizari”

(pe baza documentului de plata – extras cont – sau a avizului de insotire a bunurilor, dupa caz).

Subliniem faptul ca sumele trecute in contractul de sponsorizare care nu sunt platite efectiv, adica pentru care nu exista documente justificative, nu pot fi inregistrate in cheltuielile perioadei.

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).
  • Ordinul ANAF 1825/2018 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 107 ”Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private’
  • Ordinul ANAF 51/2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.