Ordonanta de Urgenta (OUG) nr.74/2021 pentru modificarea si completarea OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru modificarea art.299 alin.(4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.645 din 30 iunie 2021, cu aplicabilitate de la 1 august 2021.
Astfel, incepand cu 1 august, vor aparea mai multe schimbari privind concediile medicale, printre care una ce prevede ca persoanele aflate in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca (pentru boli obisnuite) vor fi monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmarire a evolutiei bolii.
In plus, de la 1 august, vor intra in vigoare inclusiv modificari ce vizeaza persoanele care se asigura optional pentru concedii medicale.
Pentru a face pe deplin aplicabile schimbarile aparute in legatura cu concediile medicale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a pus recent in dezbatere publica un proiect de ordin ce modifica normele de aplicare a legislatiei din domeniu si stabileste inclusiv structura planului de urmarire a evolutiei bolii.
Conform documentului (proiect de ordin), planul de urmarire a evolutiei bolii va contine doua etape de evaluare.
In prima etapa se face evaluarea initiala, se stabilesc indicatiile medicale (prescriptie medicala, daca e nevoie de un regim alimentar si se face instruirea privind masurile terapeutice si profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigatii sau chiar internare in spital, se stabileste durata concediului medical initial si se face programarea pentru evaluarea ulterioara.
In cea de-a doua etapa, care inseamna, de fapt, urmarirea evolutiei bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, vor fi notate in planul de urmarire date legate de reevaluarea clinica, de indicatiile medicale din aceasta faza, de prelungirea concediului medical si de justificarea acestei masuri. Modelul planului de urmarire a evolutiei bolii poate fi descarcat de la finalul articolului.
Mentionam ca, potrivit proiectului de ordin, in prima faza, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice.
“In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatate pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/ sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizeaza afectiunea, poate elibera certificatul de concediu medical in continuare (…)”, potrivit documentului.
Proiectul nu stabileste concret care este durata maxima a concediului medical prelungit. Probabil ca durata maxima a acestuia va fi stabilita ulterior.
Pe parcursul concediului medical, in functie de schimbarile aparute, planul de urmarire a evolutiei bolii poate fi modificat de medic.
Precizam ca, potrivit OUG 74/2021, medicii curanti care nu vor intocmi planul de urmarire a evolutiei bolii, odata cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Mai mult decat atat, proiectul de ordin prevede modificarea normelor de aplicare a OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, astfel incat sa se poata aplica si regula potrivit careia, de luna viitoare, la intoarcerea in tara, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical de carantina.
Documentul mai stabileste si introducerea de sanctiuni pentru cei ce-si desfasoara activitatea la mai multi angajatori si care, in aceeasi perioada, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre acestia, lucrand in continuare la celalalt sau ceilalti angajatori.
Potrivit ordonantei, din august, cei care vor face asta vor risca amenzi de pana la 2.000 de lei. Totodata, prin aceasta ordonanta se majoreaza si amenzile primite de medicii care nu respecta legea atunci cand vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Mai exact, aceste amenzi vor ajunge pana la 11.000 de lei.
Modificari ce vizeaza persoanele care se asigura optional pentru concedii medicale:
Concret, baza maxima de calcul lunara pentru indemnizatiile de asigurari sociale, in cazul celor fara venituri din salarii, care vor sa se asigure optional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, in limita a trei salarii minime brute pe tara.
Sunt exceptate de la aceasta regula persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele sase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara.
In prezent, „baza de calcul al indemnizatiilor (…) se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar”, potrivit OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
In OUG 74/2021 se precizeaza ca acele contracte de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate incheiate cu casele de asigurari de sanatate de catre persoanele prevazute la art.1 alin. (2) din OUG 158/2005 – persoanele fizice fara venituri din salarii, isi produc efectele pana la data de 31 august 2021.
Venitul lunar inscris in contractele prevazute anterior, contributia lunara calculata si achitata asupra acestui venit, pentru perioada de pana la 31 august 2021, nu se modifica.
Drepturile reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical eliberate pana la data de 31 august 2021 se acorda pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii respectivelor certificate medicale.
Nu in ultimul rand, concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile parintilor pana ce acesta implineste varsta de 18 ani.
De fapt, prin intermediul ordonantei se transpune in legislatia privind concediile o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in acest sens, aparuta in luna mai.
Concret, CCR a declarat, in luna mai, neconstitutionala prevederea care stabilea ca acest tip de concediu se acorda parintilor numai daca acel copil grav bolnav avea cel mult 16 ani, ceea ce-nseamna ca acel concediu trebuie acordat acum pana la 18 ani.
Baza legala:
- OUG 74/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru modificarea art.299 alin.(4) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale;
- http://cnas.ro/wp-content/uploads/2021/07/16.07.2021-Proiect-ordin-modif.-O-15-cf.-OUG-74-2021-15.07.2021-1.pdf .