Notificarea de conformare RO e-TVA

1. ”Notificarea de conformare RO e-TVA” se transmite contribuabililor/plătitorilor, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care trebuie să depună la organele fiscale competente, pentru fiecare perioadă fiscală, un decont de taxă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă, potrivit art. 323 alin. (1) din Codul fiscal, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată.

  1. ”Notificarea de conformare RO e-TVA” conține informații privind diferențele semnificative între valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formular 300) și valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA aprobat prin Ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3775/2024 pentru aprobarea modelului și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”.
  2. ”Notificarea de conformare RO e-TVA” se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin mijloace electronice, în termenul prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific, precum şi alte măsuri fiscale, cu modificările și completările ulterioare.
  3. În termen de 20 de zile de la data primirii notificării, potrivit art. 5 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația să transmită ca răspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”.
  4. Prevederile pct. 4 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
  5. În cazul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare conform art. 282 alin. (3) – (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile pct. 4 intră în vigoare începând cu data de 1 august 2025.
  6. Notificarea de conformare RO e-TVA” nu constituie act administrativ fiscal în sensul art. 46 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: ANAF