Constatările în urma inspecției fiscale efectuate la o societate cu obiect de activitate „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”

S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate ‘Lucrări de construcţii a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale’, cod CAEN 4120. Perioada verificată: 01.07.2017 – 31.10.2022. Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost următoarele: Pe parcursul desfășurării inspecției fiscale, s-a constatat că în perioada verificată, pentru o parte din clienții persoane fizice, S.C. X S.R.L. a efectuat operațiuni de vânzare (sau promisiuni de vânzare) de apartamente și locuri de parcare/boxe către același client, în aceeași zi sau în perioade scurte de timp, însă a aplicat cota de 5% asupra valorii locuințelor și cota de 19% asupra valorii anexelor gospodărești. Organele de inspecție fiscală au constatat că, prin cumularea valorii locuințelor cu valoarea anexelor gospodărești (locuri de parcare, garaje, boxe etc.), pentru o parte din operațiunile de livrare către clienții persoane fizice, S.C. X S.R.L. a aplicat eronat cota de taxă pe valoarea adăugată, nefiind îndeplinită condiția ca valoarea tranzacției să nu depășească limita de 450.000 lei, respectiv de 700.000 lei pentru aplicarea cotei reduse de 5%. În consecință, organele de inspecție fiscală au stabilit suplimentar TVA colectată în sumă de x lei, compusă din:

  • x lei, care reprezintă diferența dintre TVA rezultată prin aplicarea cotei de 19%;
  • x lei, care reprezintă diferența dintre TVA rezultată prin aplicarea cotei de 5%. De asemenea, S.C. X S.R.L. nu avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată în sumă de x lei, conform prevederilor legale, care reprezintă TVA dedusă din factura nr. — /03.06.2022 emisă de societatea Y de asigurare, deși pe factură era înscrisă cota TVA de ‘0%’.

Sursa: ANAF