Certificatul de cazier judiciar la angajare

Certificatul de cazier judiciar este reglementat prin legea 290/2004 si este instrumentul care ajuta la identificarea persoanelor fizice sau juridice care au savarsit infractiuni, servind drept un istoric al situatiei judiciare a acestora. Cazierul contine antecedentele penale, datele privind punerea in miscare a actiunii penale sau cele privind arestarea preventive.

Certificatul de cazier judiciar NU este un act pe care angajatorul este obligat sa il solicite la angajare, ca regula.

Totusi, pentru unele locuri de munca, este necesara o dovada in plus care sa ofere o garantie a demnitatii persoanei care se angajeaza, aceasta avand probitatea morala necesara pentru respectivul post. Astfel, in cazurile expres mentionate in legile speciale, solicitarea cazierului la angajare este obligatorie, ramanand ca, in celelalte situatii, in care nu se specifica expres, solicitarea cazierului sa fie strict interzisa.

Functiile pentru care este necesar certificatul de cazier judiciar la angajare sunt:

  • functionar public;
  • consilier juridic;
  • gestionar;
  • personalul pentru paza si protectie – paznici, garzi de corp;
  • medic general;
  • medic stomatolog;
  • farmacist.

Regulamentul general privind protectia datelor, prevede faptul ca Prelucrarea de date cu caracter personal referitoare la condamnari penale si infractiuni sau la masuri de securitate conexe se efectueaza numai sub controlul unei autoritati de stat.

Asadar, un angajator poate fi amendat pentru incalcarea GDPR, de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), in cazul in care solicita certificatul de cazier judiciar pentru angajarea pe o pozitie pentru care legea nu prevede necesitatea acestui.