Redirectionarea in plus a impozitului pe profit sau micro – procedura

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 643 din 13 iulie 2023 a fost publicat Ordinul ANAF nr.1090 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, precum si privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

 

Reamintim faptul ca, in prezent, exista posibilitatea pentru contribuabili, sa redirectioneze catre ONG-uri si/sau unitati de cult, diferenta de impozit pe profit/micro pe care nu au folosit-o pentru sponsorizare. Aici ne referim la diferenta dintre suma maxima prevazuta de Codul fiscal numita si credit fiscal si suma pe care au utilizat-o deja, adica suma reprezentand sponsorizarea efectuata.

Dificultati apar atunci cand respectivul contribuabil rectifica impozitul pe profit/micro in sensul diminuarii, situatie in care firma a redirectionat o suma mai mare decat suma cuvenita legal.

 

Prin urmare, a fost publicat Ordinul ANAF 1090/2023, din care rezulta faptul ca, in astfel de situatii, contribuabilii datoreaza catre bugetul de stat, atat diferenta redirectionata in plus fata de sumele care puteau fi redirectionate, cat si obligatiile accesorii calculate (dobanzi si penalitati) calculate de la data virarii diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus.

Diferentele pot fi achitate la bugetul de stat dupa ce societatea depune formularul 100:

 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/100.html

 

 

Astfel, Ordinul 1090/2023 aduce urmatoarele modificari:

 

  • Procedura pentru determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

 

  • Doua noi pozitii in „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat”:

 

Nr. crt.

Denumirea creantei fiscale

Temeiul legal

91

Diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus

art. 42 alin. (41) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

92

Diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus

art. 56 alin. (23) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

 

  • Precizari de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, pentru cele 2 categorii de obligatii fiscale:

 

  • Diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus se declara in situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii.

Contribuabilul datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus, precum si obligatiile fiscale accesorii calculate de la data virarii diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus din contul 20.A.01.03.00 «Sume redirectionate din impozitul pe profit», codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul bancar al entitatii beneficiare si pana la data stingerii impozitului datorat.

  • Diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus se declara in situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare potrivit art. 56 alin. (2_1) din Codul fiscal, impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii.

Contribuabilul datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe venitul microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus, precum si obligatiile fiscale accesorii calculate de la data virarii diferentei de impozit pe venitul microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus din contul 20.A.02.49.00 «Sume redirectionate din impozitul pe venitul microintreprinderilor», codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul bancar al entitatii beneficiare si pana la data stingerii impozitului datorat.”

 

 

Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus:

 

Procedura se aplica de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. au dispus redirectionarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, potrivit art. 42 si 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

  2. au rectificat impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea, in sensul diminuarii acestuia.

 

In conditiile in care, ulterior depunerii formularului 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor”, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus.

 

In aplicarea procedurii, contribuabilii platitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor determina:

  1. valoarea impozitului sau a diferentei de impozit care poate fi redirectionata luand in calcul valoarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat diminuat, stabilit in urma rectificarii;

  2. diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de suma care poate fi redirectionata, potrivit legii.

 

Determinarea diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus:

 

In cazul in care impozitul pe profit al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, in baza datelor rectificate se determina valoarea impozitului pe profit sau a diferentei de impozit pe profit care poate fi redirectionata prin scaderea din valoarea minima stabilita, potrivit art. 25, alin. (4), lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit, conform art. 25, alin. (4), lit. i) si t) si a sumelor reportate, astfel cum au fost inscrise in formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, declaratia rectificativa, a anului respectiv.

Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit, prevazuta la art. 25, alin. (4), lit. i), pct. 2 din Codul fiscal, se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” si 120 „Decont privind accizele”, cu modificarile si completarile ulterioare.

Diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus se determina prin scaderea din suma redirectionata prin formularul 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor” a sumei care poate fi redirectionata, stabilita potrivit pct. 3. lit. a), pct. 4 si 5.

 

Determinarea diferentei de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus:

 

In cazul in care impozitul pe veniturile microintreprinderilor al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, in baza datelor rectificate se determina valoarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau a valorii diferentei de impozit pe veniturile microintreprinderilor care poate fi redirectionata prin scaderea din valoarea stabilita, potrivit art. 56, alin. (11) din Codul fiscal, calculata pentru intregul an fiscal, a sumelor acordate entitatilor beneficiare in anul respectiv conform art. 56, alin. (11), (15) si (22) din Codul fiscal si a sumelor reportate.

Diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus se determina prin scaderea din suma redirectionata prin formularul 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor” a sumei care poate fi redirectionata, stabilita potrivit pct. 3, lit. a) si pct. 7.

 

Diferenta pozitiva rezultata din calculul efectuat, reprezentand diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, se declara de contribuabil prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

  • Ordinul ANAF nr.1090/2023 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, precum si privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa;

  • Ordinul ANAF 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.