Potrivit unei inititative legislative care a primit raport de adoptare de la comisia de buget din Camera Deputatilor, bacsisul pe care il lasa clientii la restaurante ori cafenele va fi impozitat cu 10%, procent ce va fi virat la bugetul de stat, incepand cu 1 ianuarie 2023.
Astfel, potrivit documentului propus, in caz de adoptare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, bacsisul va fi evidentiat atat pe nota pe plata, cat si pe bonul fiscal si va fi impozitat.
Operatorul economic va fi obligat sa inmaneze clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere.
Reamintim faptul ca legea bacsisului a fost propusa in 2019. Proiectul, adoptat de Senat in octombrie 2019, prevede impozitarea bacsissului si includerea acestei sume pe bonul fiscal.
In prezent, legea urmeaza sa intre la vot in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.
Precizam ca in varianta adoptata de comisie se mentioneaza ca valoarea bacsisului va fi aleasa de client. Suma va fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic, care se va asigura ca distribuie integral banii adunati catre angajati, dupa ce a fost retinut impozitul de 10%.
„Clientul alege valoarea bacsisului pe care vrea sa-l plateasca si indica pe nota de plata fie suma procentuala, fie suma absoluta. Suma urmeaza a fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului”, potrivit explicatiilor oferite de presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor.
Legea nu prevede introducerea unor obligatii pentru angajati. Sumele provenite din bacsis sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri. Veniturile obtinute nu se cuprind in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.