Impozitarea veniturilor din tranzactiile cu criptomonede

Persoanele fizice care obtin castiguri din tranzactii cu bitcoin si alte monede digitale trebuie sa plateasca impozit 10% aplicat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.

Castigul sub nivelul de 200 lei pe tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca suma de 600 de lei.

In cazul in care aceste castiguri – singulare sau cumulate cu alte venituri impozabile, precum investitii, activitati independente, chirii etc – depasesc nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, persoana trebuie sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, pe langa impozite.

Plata obligatiilor fiscale se poate efectua la trezoreria arondata adresei de domiciliu a persoanei fizice.

Ordinul Presedintelui ANAF nr.139/2020 a adus in 2020, ca element de noutate, in ceea ce priveste declararea castigului din tranzactii cu moneda virtuala introducerea, in Declaratia Unica, la subsectiunea 1, sectiunea 1, Capitolul I a indicatorilor „Castig” si „Venit impozabil” pentru a veni in sprijinul contribuabililor care au realizat castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta.

Persoana fizica dobandeste un beneficiu real numai in momentul conversiunii acestor unitati de monede virtuale in unitati de valuta, moneda legala (de exemplu, evidentierea venitului in contul bancar) sau in bunuri ori servicii de care persoana fizica beneficiaza efectiv.

Practic din suma castigata la final se scade suma investita initial, evidentiate intr-un extras bancar. Castigul rezultat va fi exact suma supusa impozitului, atata timp cat este pozitiva si depaseste cei 200 lei profit/tranzactie si/sau 600 lei profit/an.

Este important de subliniat faptul ca tranzactiile crypto-to-crypto nu se iau in considerare deoarece nu tranziteaza un cont bancar, sunt tranzactii intr-un cont virtual

Moneda virtuala „bitcoin” este utilizata in principal pentru platile dintre particulari pe internet, precum si in anumite magazine online care accepta aceasta moneda. Moneda virtuala mentionata nu are un emitent unic, ci este creata direct in cadrul unei retele, prin intermediul unui algoritm special. Sistemul monedei virtuale „bitcoin” permite detinerea si transferul anonim de sume exprimate in „bitcoin” in cadrul retelei de catre utilizatorii titulari ai unei adrese „bitcoin”. O adresa „bitcoin” ar putea fi comparata cu un numar de cont bancar.

Intrucat moneda virtuala „bitcoin” este un mijloc de plata contractual, aceasta nu poate, pe de o parte, sa fie considerata un cont curent si nici un cont de depozit, o plata sau un virament.

Pe de alta parte, spre deosebire de creante, de cecuri sau de alte instrumente negociabile ea constituie un mijloc de plata direct intre operatorii care o accepta.

Operatiunile privind monede netraditionale (alte monede decat cele care sunt mijloace legale de plata intre unul sau mai multe state), in masura in care aceste monede au fost acceptate de partile participante la o tranzactie ca un mijloc de plata alternativ mijloacelor legale de plata si nu au o alta finalitate decat aceea de mijloc de plata, constituie operatiuni financiare.

Precizam ca veniturile si profitul din vanzare sau cumparare Bitcoin si/sau criptomonede sau minare de criptomonede care se realizeaza pe perioada anului 2020 vor fi raportate pentru impozitare in anul 2021, pana in data de 25 mai 2021, prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Avand in vedere ca deschiderea unui cont pentru Bitcoin nu presupune conditii formale, conturile fiind anonime, acest lucru face ca transferul de bani sa fie nedetectabil – singurul lucru pe care utilizatorul il primeste in cont este un nume de utilizator si o parola.

Astfel, pentru identificarea corecta a sumelor investite si a sumelor retrase este necesara urmarirea tranzitului acestor sume intr-un cont bancar.

  • depuneri din contul bancar in contul bursei de tranzactionare de monede virtuale (viramentul sumei de investit in contul bursei);
  • retrageri de sume din contul bursei de tranzactionare in contul curent.

 

In mod normal, platforma de tranzactionare a acestor tipuri de monede ar trebui sa ofere informatii referitor la sumele avansate, sumele retrase, castiguri, istoric de tranzactionare.

Astfel, in conditiile in care o persoana fizica are retrageri din contul bursei de tranzactionare in contul curent in 2020 este necesar sa determine corespondentul costului initial alocat sumei retrase (cu informatii primite de platforma de tranzactionare legate de suma investita-suma retrasa in monede virtuale).

Tranzactia cu monede virtuale se va contabiliza in lei, la suma inscrisa pe documentele ce atesta efectuarea tranzactiei sau prin conversia valutei la cursul comunicat de BNR valabil in ziua respectiva.

Acest lucru presupune faptul ca o tranzactie crypto sa se reflecte in extrasul de cont bancar.

 

In concluzie, cota de impozit pe venit este de 10%, iar in urma incadrarii acestor venituri la venituri din alte surse, castigurile din aceste tranzactii sunt exceptate de la aplicarea contributiei sociale, dar nu si de la contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

CASS este data numai daca veniturile cumulate sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara.