Trecerea la impozitul pe profit – perioada de aplicare (speță)

Situație:
O microîntreprindere, ABC SRL, are un singur salariat, iar contractul de muncă al acestuia încetează la data de 15 mai 2025. Societatea nu intenționează să angajeze o altă persoană.

Întrebare:
De când devine microîntreprinderea plătitoare de impozit pe profit?

Soluție:
Una dintre condițiile esențiale pentru ca o societate să fie încadrată ca microîntreprindere și să beneficieze de regimul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este să aibă cel puțin un salariat. Această cerință este reglementată la art. 47 alin. (1) lit. g) din Codul Fiscal.

În situația în care această condiție nu mai este îndeplinită, societatea respectivă devine plătitoare de impozit pe profit.

Dacă raportul de muncă al unui salariat este suspendat, condiția referitoare la existența unui salariat se consideră îndeplinită doar dacă suspendarea este mai mică de 30 de zile și este înregistrată pentru prima dată în acel an fiscal. În caz contrar, se aplică prevederile art. 52 alin. (2) din Codul Fiscal.

Conform art. 52 alin. (2) din Codul Fiscal:

„În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiție.”

Aplicând prevederile la speța de față:
Deoarece contractul de muncă al unicului salariat încetează la 15.05.2025, iar societatea nu mai angajează o altă persoană, ABC SRL devine plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul II al anului 2025, adică de la 1 aprilie 2025.

Societatea are obligația de a notifica organele fiscale despre această modificare în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, prin depunerea formularului 700 (declarație de mențiuni).

Această obligație este reglementată de:

  • Art. 55 alin. (1) din Codul Fiscal:

„Microîntreprinderile care intră sub incidența prevederilor art. 52 comunică organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.”

  • Art. 88 alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală:

„Modificările ulterioare ale datelor din declarația de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoștința organului fiscal central, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea declarației de mențiuni.”