Conform Hotararii de Guvern Nr.1028/2006 aflam ca orice angajat din Romania are dreptul de a beneficia de ochelari de vedere daca isi desfasoara activitatea in fata unor ecrane cu anumite conditii.
Salariatii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
- inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
- ulterior, la intervale regulate;
- ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Acestia beneficiaza si de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut mai sus arata ca acesta este necesar.
Daca rezultatele examenelor arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Asadar, de fiecare data cand, in urma unui control oftalmologic realizat de un medic specialist se descopera ca vederea a fost afectata (dioptrii mai mari, alte afectiuni oftalmologice aparute fata de ultimul control, aparitia unor defecte sau boli ale ochilor etc.), se poate solicita decontarea unei perechi de ochelari de la angajator.
Examenul oftalmologic si suma reprezentand costurile privind ramele, lentilele si manopera ochelarilor de vedere – poate intra sub cheltuiala angajatorului. Limitarile, in aceasta situatie, sunt cele legate de procedura, analizate mai jos.
Nu toti lucratorii pot avea pretentia la decontarea acestor cheltuieli cu ochelarii, ci doar angajatii care folosesc in mod obisnuit/cu preponderenta un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru.
Prevederea se aplica si in cazul studentilor, elevilor in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicilor si altor participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.
Asadar, este obligatoriu ca angajatorul sa tina o evidenta a tuturor posturilor unde activitatea presupune si munca folosind ecrane de vizualizare si sa detina si fise de identificare a factorilor de risc pentru aceste posturi.
Angajatorul trebuie, asadar, sa aiba in primul rand evaluarea de risc si planul de prevenire a riscurilor. Ulterior, in al doilea rand, daca la controlul medical de medicina muncii constata ca s-ar putea ca angajatul sa aiba o problema cu vederea, il va trimite pe acesta catre medicul oftalmolog, iar in al treilea rand, daca acesta din urma considera ca este necesar portul ochelarilor, atunci putem concluziona ca angajatorul are obligatia de a plati ochelarii.
Trebuie sa precizam ca, in acord cu Decizia CJUE, nu este necesara stabilirea legaturii de cauzalitate intre problemele oftalmologice si munca in sine. Asadar, chiar daca angajatul a avut probleme oftalmologice si anterior angajarii/ expunerii la ecranele de vizualizare la angajator, in situatia in care acesta trebuie sa poarte ochelari la recomandarea medicului oftalmolog, angajatorul are obligatia sa suporte costul acestora.
In situatia in care se decide decontarea ochelarilor de vedere salariatilor care au fost afectati ca urmare a desfasurarii activitatii, suma va fi deductibila si nu va reprezenta avantaj in natura.