Ajutoare
Urmatoarele ajutoare sunt neimpozabile, conform art. 76, Cod fiscal si nu suporta contributii sociale:
– Ajutoare pentru inmormantare
– ajutoare pentru boli grave si incurabile
– ajutoare pentru dispozitive medicale
– prestatii de nastere/adoptie
– ajutor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale
– contraprestatia pentru servicii turistice si/sau de tratament, inclusiv transport, in perioada concediului, pentru propriii angajati si membrii familiei acestora, acordata de angajator pentru propriii angajati sau pentru alte persoane, in conditiile prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern; in masura in care valoarea lor totala nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui salariu mediu brut (7.567 lei in momentul de fata)
Alte ajutoare decat cele enumerate mai sus vor fi taxabile cu toate taxele salariale
Abonamentele sportive
Angajatorii pot acorda salariatilor abonamente la centrele de fitness sau cluburile sportive, iar acestea nu vor fi taxate, potrivit Legii 34/2023, in limita echivalentului in lei a 100 de euro pe an pentru fiecare angajat. Suma ce depasteste acest plafon va fi impozitata si va intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Abonamentele pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic trebuie sa fie oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313.
Educatia timpurie
Salariatii ce au copii inscrisi intr-o unitate de invatamant timpurie (cresa sau gradinita), pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educatia timpurie a copiilor minorii in suma de pana la 1.500 lei lunar.
Suma se acorda unui singur parinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui.