Beneficii acordate salariatilor (2)

Vouchere de vacanta

Angajatorii au posibilitatea de a acorda angajatilor tichete de vacanta. Acestea se acorda in cuantum de maxim 6 salarii minime brute pe economie, pe an pentru fiecare angajat individual, pentru care se decide acordarea voucherului de vacanta. Voucherele de vacanta sunt valabile 1 an si pot fi folosite doar in turismul romanesc. Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta sunt integral deductibile pentru angajator la calcularea impozitului pe profit in limita a 6 salarii minime brute pe economie pentru fiecare salariat, pe parcursul unui an fiscal.

Conform prevederilor fiscale, se retine impozit pe venit in valoare de 10% din suma acordata sub forma de vouchere/card de vacanta iar din anul 2024 pentru acestea se datoreaza si contributia la asigurari sociale de sanatate.

Voucherele de vacanta pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei si numai in legatura cu unitatile afiliate. Lista acestora este publicata de Autoritatea Nationala de Turism (http://turism.gov.ro/agentii-de-turism-si-structuri-autorizate/).

Cadouri in bani

Cadouri oferite de angajatori angajatilor, precum si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, 1 iunie, Craciunului si sarbatori similare ale altor culte religioase, precum si cadouri oferite angajatilor cu ocazia lunii martie. 8, sunt neimpozabile in masura in care valoarea lor pentru fiecare persoana fizica, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 300 lei.

De asemenea, acestea nu sunt incluse in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale, atata timp cat valoarea lor pentru fiecare persoana fizica, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 300 de lei.

Partea care depaseste limita de 300 lei reprezinta venit din salarii si este inclusa in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe venit.

 

Contributii la un fond de pensii facultative

Contributiile efectuate de angajator in numele salariatului la Pilonul III (pensie facultativa) sunt admise ca cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in limita a sumei de 400 euro/an fiscal, pentru fiecare salariat.

Aceasta inseamna ca angajatorul nu plateste impozite pentru aceste pensii facultative daca acestea sunt in limita a 400 euro/an fiscal salariat. Daca intr-un an fiscal contributiile pentru pensiile facultative ale salariatilor depasesc 400 de euro, din momentul depasirii acestui plafon, sumele sunt considerate beneficii in natura, vor fi asimilate salariilor si vor suporta toate contributiile angajatului si angajatorului si impozitul pe venit.