Codul Fiscal prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pe care angajatorul le poate acorda salariatilor pentru ai motiva si fideliza.
Cele mai importante astfel de beneficii, în special datorita avantajelor fiscale pe care le prezinta, sunt urmatoarele:
Tichete de masa
Tichetele de masa sunt tichete utilizate ca instrument de plata pentru produsele alimentare, reprezentand in esenta o alocatie alimentara individuala.
Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, valoarea nominala a unui tichete de masa este cuprinsa intre 9,57 lei si 40 lei.
Tichetele de masa pot fi acordate doar functiei de baza, corespunzatoare numarului de zile efectiv lucrate de salariat in cursul lunii.
Pentru tichetele de masa, angajatul va plati 10% din valoarea lunara, contributia la asigurarile de sanatate si 10% din valoarea lunara, impozit pe venit (de exemplu, salariatul primeste tichetele pentru luna martie – 21 zile lucratoare x 40 cumparaturi = 840 cumparaturi; in declaratie de plata, suma de 160 lei i se va deduce din salariul net, asigurarea de sanatate si echivalentul impozitului pe venit).
Tichete cadou
Potrivit prevederilor art. 76(4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, tichetele cadou acordate salariatilor, precum si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, 1 iunie, Craciunului si sarbatorilor similare ale altor religii religioase. cadourile, precum si tichetele cadou, oferite femeilor angajate cu ocazia zilei de 8 martie, sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana fizica, cu fiecare dintre ocaziile de mai sus, nu depaseste 300 de lei. Nu li se retin contributii sociale.
Daca se depaseste limita de 300 lei/persoana la acordarea tichetelor cadou cu ocazia unui eveniment, se aplica toate contributiile sociale si impozitul pe venitul salarial pentru suma care depaseste aceasta limita.