2. Masuri care se adreseaza angajatorilor
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei. Pentru incadrarea in munca a absolventilor din randul persoanelor cu handicap suma se acorda pe o perioada de 18 luni.
Prevederea se aplica pentru incadrarea absolventilor care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu si pentru absolventii cu care in ultii doi ani nu au avut raporturi de munca (cu exceptia contractelor incheiate pe perioada vacantelor). Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii contractului. Daca raporturile de munca sau de serviciu inceteaza anterior celor 18 luni, angajatorii sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a beneficia de masurile de stimulare angajatorul trebuie sa incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o conventie in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. Masurile de stimulare se vor acorda lunar pe o perioada de 12 luni de la data incheierii conventiei, suma acordata fiind proportionala cu timpul efectiv lucrat de absolventi in luna respectiva. Pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se solicita acordarea masurilor de stimulare angajatorul trebuie sa depuna la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, un tabel nominal insotit de copia certificata de angajator pentru conformitate cu originalul a extraselor din pontaj si din statul de plata. Documentele pot fi depuse fizic, la sediul agentiei, prin posta cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (in cazul in care angajatorul detine certificat calificat pentru semnatura electronica).
Pentru mentinerea raporturilor de munca si dupa cele 18 luni angajatorii primesc timp de 2 ani, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca, un ajutor egal cu suma aferenta contributiei asiguratorii pentru munca datorate de angajatori pentru aceste persoane.
Angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta peste 45 ani, someri care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (persoane cu varste intre 16 ani si 30 de ani, care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala), care sunt inregistrati ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, primesc lunar, timp de un an, pentru fiecare persoana din aceste categorii, 2250 lei daca mentin raporturile de munca cel putin 18 luni. De aceeasi suma beneficiaza si angajatorii care au incadrat in munca numarul de persoane cu handicap impus de lege (4% din numarul total de angajati pentru angajatorii care au peste 50 angajati), precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie, daca incadreaza in munca pe perioada nedeterminata persoane cu handicap si mentin raporturile de munca cel putin 18 luni.
Daca raporturile de munca inceteaza inaintea celor 18 luni angajatorii trebuie sa restituie integral sumele primite, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca daca incetarea acestora a avut loc in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza legala: Legea 76/2002