Legea 53/2003 – Codul muncii reglementeaza orele suplimentare, astfel:
Art. 120 (1) – Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112 (1) – Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123 (1) – In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Asadar, munca suplimentara se compenseaza cu prioritate cu ore libere platite asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate si doar daca compensarea cu ore libere platite nu este posibila, se acorda sporul de cel putin 75%.
Se considera ca este in avantajul salariatului ca munca suplimentara sa se compenseze cu timp liber corespunzator deoarece refacerea organismului primeaza si doar in situatia imposibilitatii acordarii liberelor sa se acorde spor.
Prin urmare, renuntarea la acest drept, chiar daca ar exista un acord cu salariatul, nu este in concordanta cu prevederile Codului Muncii.
De asemenea, va atragem atentia ca, potrivit art. 260 lit. i) din Legea 53/2003 – Codul Muncii nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
Este adevarat ca, in practica, multe companii platesc direct sporul pentru orele suplimentare si chiar considera ca acesta este in avantajul salariatilor, dar nerespectarea prevederilor legale prin acordarea cu prioritate a timpului liber corespunzator ar putea fi sanctionata de Inspectia Muncii.