„Luna tatalui”

Amintim ca prin OUG nr.164/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr.111/2010 privind indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial nr.865/2023, aduce schimbari, printe altele, legate si de « luna tatalui ».

Ordonanta stabileste ca perioada totala din concediul de crestre a copilului care este alocata persoanei care nu a solicitat acest drept creste la cel putin doua luni, fata de cel putin o luna. Astfel « luna tatalui » se transforma in « cele doua luni ale tatalui » (sau ale mamei, daca tatal e cel care intra in concediu de crestere si ingrijire copil).

Legislatia din Romania incurajeaza atat mama, cat si tatal sa-si ia concediu de crestere copil, conditiile fiind acelasi pentru ambii parinti. De regula, mama sta mai mult in concediu de crestere copil, dar e bine de stiut ca si tatal poate sa aiba acest job full-time de minimum doua luni.

Daca tatal nu solicita dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cel putin doua luni, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul tatalui, adica de cele doua luni (sau invers, daca tatal e cel care intra in concediul de crestere initial). Mai exact, daca celalat parinte nu intra in concediu de crestere si ingrijire copil, indiferent ca vorbim despre tatal sau mama copilului, indemnizatia aferenta va fi acordata doar pana la varsta de 1 an si 10 luni a copilului sau 2 ani si 10 luni, in cazul copilului cu handicap.

In situatia in care tatal nu indeplineste conditiile pentru a intra in concediul de crestere sau familia este monoparentala, mama depune documentele aferente si primeste si indemnizatia pentru lunile tatalui in acelasi cuantum ca si pana atunci. In cazul in care parintele nu isi « revendica » lunile lui din concediu de crestere si ingrijire copil, indemnizatia se reduce cu doua luni. Parintele poate ramane in continuare in concediu si cu contractul de munca suspendat/activitatea intrerupta, insa pe ultimile doua luni de concediu de crestere nu i se va mai plati indemnizatia.

Primul pas penru a opta pentru « luna tatalui » este sa verifici daca ai realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimile 12 luni, anterioare cererii.

Din 2023, conform art. 191, alin.1, din OUG 111/2010 angajatorii trebuie informati despre intrarea in concediul de crestere copil cu cel putin zece zile inainte de inceperea efectiva a acestiua. Aceasta solicitare se face printr-o cerere scrisa in care se precizeaza perioada de concediu de crestere copil.

Urmatorul pas este sa mergi cu cel putin 30 de zile inainte de la data de la care vrei sa incepi concediu la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) de sector sau la primaria de care apartii si sa depui urmatoarele documente :

– cartile de identitate ale parintilor (copie si original);

– certificatul de nastere al copilului (original si copie);

– certificatul de casatorie (original si copie);

– adeverinta tip (Anexa 2) – completata de angajator;

– decizia de suspendare a contractului de munca, in original sau conform cu orginalul de la locul de munca;

– extrasul de cont bancar (cu stampila si semnatura bancii);

– cererea tip pusa la dispozitie de catre autoritati.

Conform OUG 111/2010, art.12, pct.7, mama NU va primi indemnizatie de crestere a copilului si nici stimulentul de insertie cat timp tatal este in concediu pentru cresterea copilului.