Situatie: Administratorul unei societati ABC SRL, asociat unic in firma, fara contract de administrare, fara contract individual de munca merge in delegatie externa.
Tinand cont de dispozitiile legale actuale, i se poate acorda diurna, cazare si transport? In ce conditii?
Solutie:
Referitor la diurna, potrivit art. 76, alin. (2), lit. m), pct. ii) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: (…)
m) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii.
Astfel, in cazul administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv sau a contractului de administrare/mandat, plafonul se stabileste la fel ca la salariati, cu deosebirea ca limita de 3 salarii care exista in cazul salariatilor se inlocuieste cu o limita de 3 remuneratii prevazute de raportul juridic (contractul de management/administrare etc.).
In cazul mentionat, administratorul poate primi diurna daca se stabileste o indemnizatie printr-un contract de administrare si/sau Hotarare a asociatilor.
In situatia in care administratorul nu are prevazuta nicio remuneratie in contractul de administrare sau mandat (si nici nu este salariat), atunci plafonul neimpozabil este zero si, ca atare, si plafonul neimpozabil 3 x 0 = 0 pentru diurna este tot zero.
Potrivit art. 76, alin. (4), lit. j) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (4) urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (…)
j) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2), lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. (…);
Avand in vedere reglementarile mentionate mai sus, pentru decontarea contravalorii cazarii si transportului, administratorul trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care sa ataseze documentele justificative pentru serviciile turistice si pentru transport, efectuate in interesul societatii.
Baza legala:
– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016).