Acordare masa calda si tichete de masa salariatilor (speta)

Situatie: O societate ABC SRL, care activeaza in domeniul comertului cu ridicata al articolelor din lemn, acorda salariatilor bonuri de masa in valoare de 30 lei si o masa calda in fiecare zi. Toate cheltuielile cu masa calda se inregistreaza in contul 6588 cheltuieli nedeductibile.

Care este tratamentul fiscal si contabil al meselor calde acordate angajatilor societatii?

 

 

Solutie:

Conform art. 76, alin. (4^1), lit.b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:

(…) b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4), lit. c (hrana acordata de angajatori angajatilor, in cazul in care potrivit legislatiei in materie este interzisa introducerea alimentelor in incinta unitatii), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare.

La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Astfel, in cazul societatii mentionate mai sus, intreaga suma platita de angajator pentru masa servita este avantaj impozabil cu toate taxele salariale, deoarece angajatul primeste si tichete de masa, acordate conform legii pentru zilele lucrate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25, alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Potrivit pct.14 din Normele metodologice emise pentru aplicarea Codului fiscal, In aplicarea prevederilor art.25, alin.(2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.

Astfel, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt considerate cheltuieli integral deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, exceptie facand cheltuielile de natura salariala enumerate la art. 25, alin. (3) si (4) din Codul fiscal, dar in aceste exceptii nu se incadreaza avantajul asimilat salariului sub forma valorii mesei calde acordate, cheltuielile aferente fiind deductibile integral.

Astfel, pentru societatea ABC SRL, valoarea mesei calde acordate, reprezinta cheltuiala integral deductibila la calculul impozitului pe profit.

Inregistrarile contabile pentru societatea ABC SRL sunt:

 inregistrarea facturii cu masa calda acordata salariatilor:

 6588 „Alte cheltuieli de exploatare” (cheltuieli deductibile) = 401 „Furnizori”

4426 “TVA deductibila”  = 401 „Furnizori”

– inregistrarea avantajului in natura:

4282 „Alte creante in legatura cu personalul” = 7588 „Alte venituri din exploatare”

– inregistrarea cheltuielii cu masa calda asimilata avantajului in natura:

 6421 „Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor” = 421 „Personal – salarii datorate”

– inregistrarea obligatiilor fiscale datorate de angajat:

421 „Personal – salarii datorate” = 4315 „Contributia de asigurari sociale”

421 „Personal – salarii datorate” = 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate”

421 „Personal – salarii datorate” = 444 „Impozit pe salarii”

646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca” = 436 „Contributia asiguratorie pentru munca”

inregistrarea decontarii avantajului acordat:

 421 „Personal – salarii datorate” = 4282 „Alte creante in legatura cu personalul”

 

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr. 207/2015, publicata in MO nr. 547 din 23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).