In Monitorul Oficial (Partea I) nr.334 din data de 20 aprilie 2023 s-a publicat HG nr.352/2023 privind acordarea unei masuri de sprijin de urgenta pentru producatorii agricoli din sectorul cereale.
Conform unui comunicat recent al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), temeiul legal il constituie Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei masuri de sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia si Romania, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 96 din 05.04.2023.
Aceasta masura de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producatorilor agricoli afectati de cresterea importurilor de cereale din Ucraina si reprezinta suma care se acorda pentru compensarea cheltuielilor angajate de producatorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea in spatii de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea in custodie la terti, a cantitatilor de grau obtinute din productia proprie a anului 2022 si inregistrate in aceste spatii la data de 1 februarie 2023.
Valoarea schemei de ajutor este de 99,234 milioane lei si reprezinta echivalentul sumei de 20,1 milioane euro stabilit la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro in conformitate cu prevederile art.1 alin. (5) din Regulament, care se asigura astfel:
- 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,05 milioane euro, finantare externa nerambursabila FEGA pusa la dispozitia statului roman in conformitate cu art.2, alin. (1) Regulament;
- 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,05 milioane euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.
Cuantumul unitar al grantului se exprima in lei/tona si se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile totale depozitate stabilite si comunicate ca fiind eligibile la plata dupa verificarea solicitarilor.
Precizam faptul ca schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei pe baza de criterii obiective si nediscriminatorii, iar platile sumelor reprezentand grantul se efectueaza pana la data de 30 septembrie 2023.
Grantul reprezinta suma care se acorda pentru compensarea cheltuielilor angajate de producatorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea in spatii proprii sau depozitarea in custodie la terti a cantitatilor de grau obtinute din productia proprie a anului 2022 si inregistrate in aceste spatii la data de 1 februarie 2023.
Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli care sunt inregistrati in registrul agricol, registrul unic de identificare, care utilizeaza suprafete de teren arabil, individual sau in forme de asociere, in scopul obtinerii productiei de cereale, respectiv:
- producatori agricoli persoane fizice;
- producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
- producatori agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societatile agricole organizate in conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, grupurile si organizatiile de producatori recunoscute potrivit Ordonantei Guvernului nr.37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.338/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, cooperativele agricole organizate in conformitate cu Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a accesa forma de sprijin, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
- sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cererea unica de plata 2022;
- au depozitat productia proprie de grau a anului 2022 in spatii de depozitare pentru produse agricole proprii sau in spatii de depozitare ale tertilor, la data de 1 februarie 2023.
Beneficiarii nu pot solicita grantul care se acorda potrivit prezentei scheme pentru cantitatile de grau depozitate la data de 1 februarie 2023 in spatii proprii de depozitare pentru produse agricole, care provin din achizitii de la terti, si nu din productia proprie.
Pentru cantitatile de grau provenite din recolta proprie depozitate la terti si existente in depozite la data de 1 februarie 2023, beneficiarii pot solicita grantul pe baza contractului de depozit-custodie temporara si prestari servicii, incheiat cu depozitarul anterior acestei date.
Beneficiarii care indeplinesc conditiile de eligibilitate mentionate mai sus depun/transmit la centrele locale/judetene ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucuresti, unde au depus cererea unica de plata 2022, o cerere de acordare a unei masuri de sprijin de urgenta, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, insotita de urmatoarele documente:
- in cazul depozitarii la terti, copia contractului de depozit-custodie temporara si prestari servicii, incheiat intre deponentul producator agricol si depozitar;
- copie a documentului de coordonate bancare, in conditiile in care acestea sunt diferite fata de cele inscrise in cererea unica de plata 2022; copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plata depuse la APIA pentru anul de cerere 2022, in cazul in care nu sunt modificate, raman valabile si pentru acordarea ajutorului prevazut de prezenta hotarare;
- declaratie pe propria raspundere in cazul producatorilor agricoli persoane fizice, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 2, prin care se sustine situatia privind stocul de grau la data de 1 februarie 2023.
Cererea de solicitare a ajutorului si documentele prevazute se depun/se transmit in termen de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, respectiv de la data de 20 aprilie.
Cererea de solicitare a ajutorului, insotita de documentele prevazute mai sus, poate fi transmisa la centrele locale/judetene ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucuresti si prin fax sau posta sau in format electronic prin e-mail, caz in care se solicita o confirmare de primire si inregistrare a acesteia.
Documentele depuse/transmise in copie de catre beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate si insusite prin semnatura de catre beneficiar.
Mentionam ca toate documentele depuse in vederea solicitarii ajutorului acordat potrivit prezentei hotarari se pastreaza la centrele judetene ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucuresti pe o perioada de 10 ani fiscali de la data la care a fost acordat ajutorul de stat.
Toate documentele care atesta acordarea ajutorului cuvenit se pastreaza de catre beneficiarii ajutorului pe o perioada de 10 ani fiscali de la data incasarii sumei reprezentand sprijin de urgenta acordat potrivit prezentei hotarari.
Baza legala:
Hotararea Guvernului (HG) 352/2023 privind acordarea unei masuri de sprijin de urgenta pentru producatorii agricoli din sectorul cereale.