In Monitorul Oficial (Partea I) nr.261 din data de 29 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1235/2023, prin care se majoreaza diurna acordata bugetarilor delegati sau detasati in alta localitate din tara.
Potrivit acestui ordin, cuantumurile diurnelor se majoreaza de la 1 aprilie 2023, dupa mai bine de patru ani de la cea mai recenta modificare.
Prin urmare, se majoreaza indirect si diurna netaxabila pe care o pot acorda angajatorii privati pentru salariatii delegati sau detasati in tara.
Astfel, cuantumurile actuale ale indemnizatiilor de delegare si detasare, denumite si diurne, pentru bugetarii care lucreaza in alta localitate din tara, sunt stabilite de HG 714/2018 de la 1 ianuarie 2019. Actul normativ prevede ca acele cuantumuri pot fi actualizate periodic direct prin Ordin al Ministerului Finantelor, in functie de evolutia indicelui preturilor de consum.
Prin urmare, cuantumurile indemnizatiilor de delegare si detasare pentru bugetari, dar si cuantumul alocatiei de cazare, oficializate prin Ordinul 1235/2023, sunt:
- cuantumul indemnizatiei de delegare – se majoreaza de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul indemnizatiei de detasare – se majoreaza de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul alocatiei de cazare – se majoreaza de la 230 la 265 de lei pe zi.
Reamintim faptul ca, potrivit Codului fiscal, ca sa fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privati pentru salariatii delegati sau detasati in tara trebuie sa fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Astfel spus, daca diurna zilnica acordata bugetarilor se majoreaza, asta inseamna ca se majoreaza, de la 1 aprilie, si cuantumul netaxabil al diurnelor acordate in mediul privat.
Mai precis, de la o diurna zilnica netaxabila de 50 de lei (20 lei x 2,5), se ajunge la o diurna zilnica netaxabila de 57,5 lei (23 lei x 2,5).
Precizam ca, din mai 2022, diurnele netaxabile au si o a doua limita, adica, trei salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numarul de zile lucratoare din luna in cauza, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare sau detasare in tara.
Angajatorii trebuie sa achite la stat, pentru partea ce depaseste limitele stabilite de Codul fiscal, impozit pe venit (cota: 10%) si contributii sociale pentru pensii (cota: 25%), sanatate (cota: 10%) si munca (cota: 2,25%).
Pentru bugetarii delegati intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca, din aprilie 2023, s-a stabilit o indemnizatie de delegare de 23 de lei pe zi.
De asemenea bugetarii delegati intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca, si care nu se pot inapoia la sfarsitul zilei de lucru, beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa dintr-o indemnizatie de delegare de 23 de lei pe zi si o alocatie de cazare de 265 de lei pe zi.
Dupa cum mentioneaza Codul muncii, delegarea este o exercitare temporara a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Tot Codul Muncii prevede, in privinta detasarii, ca aceasta este o schimbare temporara a locului de munca la un alt angajator, pentru executarea unor lucrari in interesul acestuia. „Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni”.