In Monitorul Oficial (Partea I) nr.264 din data de 30 martie 2023, a fost publicat Ordinul ANAF nr.347/2023, prin care, companiile nou-infiintate pot cere codul de TVA, daca e cazul, numai prin formularul prin care solicita inmatricularea la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, din ratiuni de simplificare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a eliminat declaratia 098.
Mai exact, prin Ordinul ANAF 2509/2022 au fost stabilite, in 20 ianuarie 2023, modelul si instructiunile cererii de inregistrare fiscala, care este, de fapt, o anexa la cererea de inregistrare in Registrul Comertului.
Pentru ca, firmele noi cer inregistrarea fiscala o data cu solicitarea inmatricularii la ONRC, reprezentantii ANAF au introdus in cererea de inregistrare fiscala si posibilitatea de a face inregistrarea de TVA, acolo unde este cazul. Astfel ca, de la data amintita, formularul 098 a devenit, inutil. Reamintim faptul ca acest formular se depunea la ANAF in ziua in care se solicita inmatricularea la ONRC, doar de cine estima depasirea plafonului de scutire de TVA sau cine opta pentru aplicarea TVA.
„In vederea simplificarii procesului declarativ, prin reducerea numarului de formulare necesare a fi depuse de catre contribuabili pentru inregistrarea in scopuri de TVA, rubricile din formularul 098 privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost inserate in formularul «Cerere de inregistrare fiscala» (…). In aceste conditii, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inca de la inmatricularea in Registrul Comertului vor completa rubricile corespunzatoare chiar in cererea de inregistrare fiscala, care constituie anexa la cererea de inregistrare in Registrul Comertului. Prin urmare, este necesara abrogarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului 098 (…)”, era lamurit in referatul de aprobare ce a insotit Ordinul ANAF 347/2023 in forma sa de proiect.
Acest ordin nou a fost oficializat, astfel ca ANAF a abrogat formal declaratia 098.
Potrivit art.316 din Codul fiscal, obtinerea codului de TVA inainte de realizarea de operatiuni economice se face in urmatoarele cazuri:
- daca firma declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 de lei;
- daca firma declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de 300.000 de lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA.
De asemenea, prin noul act normativ a fost reglementata si situatia in care o persoana impozabila pentru care se aplica procedura de inregistrare in scopuri de TVA, din oficiu, indeplineste una din situatiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal unitar persoanelor impozabile, indiferent daca acestea solicita inregistrarea in scopuri de TVA sau sunt supuse procedurii de inregistrare din oficiu in scopuri de TVA, se va aplica, in mod corespunzator, procedura prevazuta de OPANAF nr. 239/2021.
In acest sens, s-a stabilit ca, si in situatia aplicarii procedurii de inregistrare, din oficiu, in scopuri de TVA, organul fiscal sa efectueze, concomitent, atat inregistrarea in scopuri de TVA, cat si anularea inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabilului, daca acesta se afla in una dintre situatiile de anulare a inregistrarii prevazute la art. 316 alin. (11) lit. a) sau c) din Codul fiscal (inactivitate sau cazier fiscal).
ANAF mentioneaza ca aplicarea unui tratament unitar este impusa si de efectele produse de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Prin urmare, potrivit art.11 din Codul fiscal, persoanele impozabile carora li s-a anulat, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
Precizam ca, aceste dispozitii sunt aplicabile indiferent daca persoana impozabila a fost inregistrata in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, la constatarea organului fiscal.