Procedura de stabilire a TVA datorata in RO – achizitii pentru care s-a aplicat scutirea de TVA in pandemie

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.29 din data de 10 ianuarie 2023 s-a publicat Ordinul ANAF nr.2559/2022 privind aprobarea Procedurii de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, precum si a modelului si continutului unor formulare.

 

Odata cu publicarea actului normativ mentionat se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

  • „Referat privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, prevazut in anexa nr. 2;

  • „Decizie privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, prevazut in anexa nr. 3;

  • „Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, prevazut in anexa nr. 4;

  • „Decizie pentru indreptarea erorilor materiale din cuprinsul Deciziei nr. ……./…………… privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, prevazut in anexa nr. 5.

 

PROCEDURA de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania:

 

Prezenta procedura se utilizeaza pentru stabilirea, de catre organul fiscal competent, a TVA datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, care au achizitionat bunuri sau servicii in scopul indeplinirii sarcinilor care le sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19 si care informeaza organul fiscal cu privire la schimbarea destinatiei bunurilor/serviciilor pentru a caror livrare/prestare s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal.

 

Potrivit procedurii, avand in vedere dispozitiile art. 2 alin. (3) din Normele privind aplicarea prevederilor art. 293 alin. (1) lit. f1), art. 293 alin. (3), art. 294 alin. (1) lit. k1) si ale art. 294 alin. (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1.345/2021, prin „organ fiscal competent” se intelege Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.

 

Prin „entitate” se intelege Comisia Europeana sau o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, care au achizitionat din Romania, in regim de scutire, bunuri sau servicii in scopul indeplinirii sarcinilor care le sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19.

Mentionam ca procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii in restituirea\rambursarea taxei pe valoarea adaugata din cadrul organului fiscal competent, denumit in continuare compartiment de specialitate.

 

In conditiile in care conditiile pentru scutirea prevazuta la art. 294 alin.(1) lit. k1) din Codul fiscal inceteaza sa se aplice, entitatea in cauza, care a achizitionat bunurile sau serviciile in regim de scutire de TVA, informeaza organul fiscal competent, cu privire la fiecare bun/serviciu a carui destinatie a fost schimbata si cu privire la momentul schimbarii destinatiei. Informarea se transmite organului fiscal, insotita de copii ale documentelor din care rezulta schimbarea destinatiei si pe baza carora sa poata fi stabilita TVA datorata.

 

Compartimentul de specialitate organizeaza o evidenta a informarilor si documentelor primite.

In situatia in care documentele depuse de entitatea interesata nu sunt concludente pentru stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata, compartimentul de specialitate notifica entitatea in vederea clarificarii situatiei, potrivit art. 58 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala).

 

Organul fiscal verifica daca entitatea a beneficiat de scutirea de TVA pentru fiecare bun/serviciu a carui destinatie a fost schimbata si daca au fost aplicate dispozitiile titlului IV „Inregistrarea fiscala” din Codul de procedura fiscala.

In situatia in care entitatea nu detine un cod de identificare fiscala atribuit deja de autoritatea fiscala din Romania, entitatea trebuie sa intreprinda formalitatile necesare in vederea inregistrarii fiscale in Romania sau organul fiscal inregistreaza fiscal, din oficiu, entitatea respectiva, potrivit legii.

In cazul fiecarui bun/serviciu a carui destinatie a fost schimbata, compartimentul de specialitate stabileste taxa pe valoarea adaugata datorata, de la momentul schimbarii destinatiei, pe baza documentelor anexate in copie, la informarea transmisa de catre entitate.

 

Compartimentul de specialitate intocmeste urmatoarele documente:

  1. Referatul privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin. In referat se cuprind elementele care sunt avute in vedere la stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania de catre entitate, in cazul fiecarui bun/serviciu a carui destinatie a fost schimbata.

  2. Decizia privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin. In decizie se inscrie codul de identificare fiscala obtinut la cerere entitatii sau atribuit din oficiu de organul fiscal, conform art. 82 din Codul de procedura fiscala.

 

Cuantumul taxei pe valoarea adaugata se stabileste sub rezerva verificarii ulterioare.

 

In baza deciziei emise de organul fiscal, entitatea va achita, in contul indicat, taxa de plata pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care conditiile pentru aplicarea scutirii, prevazute la art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, au incetat sa se aplice.

 

In situatia in care se constata ca, in cuprinsul deciziei de stabilire prevazute la pct. 8 lit. b), exista erori, altele decat erorile materiale, compartimentul de specialitate intocmeste un referat, prin care detaliaza situatia constatata si propune indreptarea erorii, emite formularul „Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la ordin, si, dupa caz, o noua decizie privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata, cuprinzand informatiile corectate, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin.

 

Indreptarea erorilor materiale din cuprinsul deciziei de stabilire prevazute la lit. b) se poate face fie la solicitarea entitatii, fie din oficiu, de catre compartimentul de specialitate, pe baza informatiilor detinute.

 

In cazul in care se constata ca, in cuprinsul deciziei de stabilire exista erori materiale, compartimentul de specialitate intocmeste un referat, prin care detaliaza situatia constatata si propune indreptarea erorii prin emiterea „Deciziei pentru indreptarea erorilor materiale din cuprinsul Deciziei nr. ……/…… privind stabilirea taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata”, conform modelului prevazut in anexa nr. 5 la ordin.

 

In cazul in care din analiza solicitarii entitatii pentru indreptarea erorilor materiale prevazute mai sus nu rezulta elemente privind existenta unor erori materiale in cuprinsul deciziei de stabilire, compartimentul de specialitate intocmeste decizia prevazuta in paragraful anterior, bifand casuta corespunzatoare pentru respingerea cererii de indreptare a erorii materiale.

Deciziile prevazute in prezenta procedura se intocmesc in doua exemplare, din care un exemplar, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale, se comunica entitatii, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al entitatii.

Ulterior finalizarii procedurii, toate documentele primite de la entitate, precum si cele emise de compartimentul de specialitate se arhiveaza la dosarul fiscal al entitatii.

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

  • Ordinul ANAF 2559/2022 privind aprobarea Procedurii de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorata in Romania, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de taxa, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinatia bunurilor/serviciilor a fost schimbata, precum si a modelului si continutului unor formulare.