Modificari privind introducerea sistemelor moderne de plata

Reamintim ca in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 456 din data de 6 mai 2022, a fost publicata Legea 128 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

 

Astfel, potrivit documentului, obligatia de a accepta plata cu cardul nu va mai fi conditionata ca pana acum de cifra de afaceri, ci de incasarile din cursul anului respectiv.

Precizam ca noua lege completeaza OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu prevederi referitoare la obligatia operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publica si a institutiilor si autoritatilor publice de a accepta, pe langa plata fizica cu carduri de debit, de credit sau preplatite, si plata cu carduri efectuata online.

 

Noutatea normativa consta in faptul ca s-a extins aceasta obligatie si pentru autoritatile publice, iar ca mod de plata pot fi acceptate si carduri preplatite.

Reamintim faptul ca plata cu cardul era obligatorie pentru firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei.

Legea 128/2022 mai prevede si ca furnizorii de servicii de utilitate publica (apa-canal, electricitate, salubritate si altele) si institutiile publice la care se face plata impozitelor si a amenzilor sunt obligate sa accepte plata cu cardul atat la casierie, cat si online.

Mentionam ca de la aceasta obligatie sunt exceptate doar entitatile care au punctele de incasare amplasate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice.

 

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS, cat si online, prin alte solutii moderne de acceptare, atat la casieriile proprii, cat si prin aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice.”, conform Legii 128/2022.

De asemenea, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”

In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii 128/2022, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, au avut obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta.

Precizam ca termenul limita expira astazi, 9 noiembrie.

Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului in lei este cel comunicat de BNR in ultima zi a anului precedent.

In conditiile in care, timp de doi ani consecutivi, pragul mentionat nu a fost depasit, entitatile desemnate la alin. (1) – institutiile publice – nu mai au obligatia de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare.

Sunt exceptate de la obligatie entitatile care nu dispun la punctul de incasare de niciun mijloc de conexiune la internet.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, cu consultarea Bancii Nationale a Romaniei, modifica in mod corespunzator normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.949/2017.

 

Este important de precizat faptul ca, potrivit OUG 193/2022, nerespectarea acestor dispozitii va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

 

Proiect de lege aflat in dezbatere la Senat (B667/2022):

Precizam ca in prezent, pe masa Senatului se afla un proiect de lege care intentioneaza sa reduca semnificativ operatiunile cu numerar ale companiilor.

Documentul prevede, printre altele, interzicerea platii salariilor in numerar si obligatia comerciantilor de a accepta cel putin o modalitate de plata fara numerar.

In primul rand, proiectul de lege prevede o interdictie pentru angajatori de a plati salariile in numerar. Nu se precizeaza exact cum anume se vor putea plati salariile, ci doar ca modalitatea aleasa va trebui sa fie fara numerar. De la interdictia platii drepturilor in numerar va exista o singura exceptie, aplicabila consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din castigul salarial mediu brut pe economie). Insa aceasta se va aplica numai la cerere.

In al doilea rand, se propune ca toti comerciantii sa puna la dispozitia clientilor cel putin un instrument de plata fara numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, prevazute la art.1 alin.(1) din Legea nr.26/1990 privind registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a accepta si cel putin un instrument de plata fara numerar”, scrie in proiect.

 

Baza legala:

  • Legea 128/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata;
  • Ordonanta de urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata;
  • https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b667&an_cls=2022