Reamintim faptul ca OG 11 pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale, publicata in MO nr. 832/31.08.2021 a stabilit ca firmele declarate inactive trebuie reactivate de catre ANAF atunci cand masura este suspendata in instanta.
Procedura pentru aplicarea acestei reguli a aparut in Monitorul Oficial sub forma Ordinului ANAF 1587/2022.
„In cazul suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, dispusa de instantele de judecata in baza prevederilor [Legii contenciosului administrativ], toate efectele deciziei de inactivare sunt suspendate pana la incetarea acesteia si contribuabilul/platitorul se reactiveaza pe perioada suspendarii”, prevede OG 11/2021, care a introdus aceasta regula noua in Codul de procedura fiscala pe 3 septembrie 2021.
Precizam ca Ordinul ANAF 1.587/2022 se aplica din 8 septembrie 2022.
„In acest scop, este necesara stabilirea fluxului procedural pentru reactivarea contribuabilului/platitorului pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, a modalitatii de suspendare a efectelor produse de declararea starii de inactivitate fiscala, a modalitatii de aplicare a sentintelor judecatoresti la data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si a efectelor care se produc, precum si a modalitatii de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive si a efectelor care se produc”, conform referatului de aprobare ce a insotit ordinul in forma sa de proiect.
Conform noilor reglementari, procedura face referire la patru situatii distincte si anume:
- Instanta a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate. In cel mult trei zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, autoritatile incep procedura interna de reactivare a contribuabilului. Iar in maximum cinci zile lucratoare de la primirea hotararii, autoritatile inscriu in registrul special mentiunea de reactivare (valabila incepand cu data la care s-a pronuntat instanta). Totodata, daca declararea in inactivitate a dus la anularea codului de TVA al contribuabilului, Fiscul il reactiveaza (asta daca nu exista alt motiv pentru care codul de TVA ar trebui sa ramana anulat). Reactivarea se instituie de la data pronuntarii hotararii instantei si se mentine cat timp este suspendata executarea deciziei de declarare in inactivitate.
- Contribuabilul nu cere in timp util anularea deciziei de declarare in inactivitate, dupa ce a obtinut suspendarea acesteia. Potrivit procedurii, daca s-a obtinut suspendarea deciziei de declarare in inactivitate, dar compania nu face demersuri pentru a cere anularea deciziei in termen de 60 de zile, suspendarea inceteaza automat. Intr-o asemenea situatie, Fiscul incepe demersurile pentru ca, incepand cu data la care intervine incetarea automata a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, contribuabilul sa fie inactivat din nou si sa-i fie anulat din nou si codul de TVA.
- Instanta dispune anularea deciziei de declarare in inactivitate. Daca firma cere anularea deciziei de declarare in inactivitate si obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens, autoritatile fiscale fac demersurile necesare pentru a mentine contribuabilul activ in registrul special. De asemenea, se mentine valabilitatea codului de TVA. Desigur, in aceasta situatie Fiscul reverifica mai intai daca nu cumva intervine alt motiv pentru a anula codul de TVA.
- Instanta dispune mentinerea deciziei de declarare in inactivitate. In eventualitatea in care instanta de contencios decide ca declararea in inactivitate este justificata, masura este mentinuta. Astfel, contribuabilul este repus in starea de inactivitate de la data pronuntarii solutiei definitive. Mai precis, in trei zile de la pronuntare, autoritatile incep demersurile interne pentru inactivare, care se incheie in cel mult cinci zile lucratoare de la pronuntarea instantei. In acelasi timp, codul de TVA al contribuabilului este anulat din nou.
Subliniem faptul ca in caz de declarare in inactivitate, codul de TVA al firmei este anulat.