Conform unui proiect de ordin pus in 29 iunie in dezbatere de Ministerul Finantelor (MF), anumite companii vor transmite autoritatilor raportarile contabile semestriale, exclusiv online, pana la data de 16 august 2022.
Mentionam ca obligatia ii vizeaza numai pe cei cu afaceri de peste un milion de euro.
Proiectul de ordin, conceput pentru aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2022, trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Raportarile contabile semestriale se vor transmite unitatilor MF numai in format electronic (fisier PDF la care e anexat un fisier XML), pe portalul e-Guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.
Spre deosebire de anul trecut, in 2022 a disparut varianta depunerii la unitatile MF in format tiparit.
Acesta este al doilea an in care bilanturile semestriale vizeaza numai contribuabilii cu o cifra de afaceri neta ce depaseste echivalentul in lei al unui milion de euro.
Potrivit proiectului de la MF, raportarile contabile la 30 iunie 2022 vor fi obligatorii, mai intai, pentru contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (Ordinul Finantelor 1.802/2014), care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare de un milion de euro.
In acelasi timp, bilanturile vor fi obligatorii pentru contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (Ordinul Finantelor 2.844/2016), care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare de un milion de euro.
Precizam ca incadrarea in cifra de afaceri de un milion de euro, echivalent in lei, se va face in baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2021, respectiv in baza balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar 2021. Se va folosi, in acest sens, cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se vor determina in baza situatiilor financiare anuale pe 2021.
Este important de mentionat faptul ca cei care n-au desfasurat activitate de la momentul infiintarii si pana la 30 iunie 2022, cei care in tot semestrul I al anului 2022 s-au aflat in inactivitate temporara, cei infiintati in cursul anului 2022 si cei aflati in lichidare nu vor avea obligatia intocmirii raportarilor contabile la 30 iunie 2022.