Legea 182/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.59/1934 asupra cecului a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.599 din 20 iunie 2022, cu aplicabilitate din data de 23 iunie 2022.
Prin actul normativ recent publicat se urmareste:
– adaptarea dispozitiilor legale in vigoare astfel incat sa permita, pe langa situatia actuala a remiterii la incasare a instrumentului de catre posesor catre banca sa in original, pe suport hartie, si remiterea spre incasare a imaginii instrumentelor de debit, transmisa prin intermediul unui canal electronic securizat, cu asigurarea unui nivel ridicat de securitate;
– introducerea, respectiv reformularea unor elemente obligatorii prevazute pe cec;
– clarificarea rolului fiecaruia dintre participanti la procesul de plata a cecului in conformitate cu practicile actuale in materie de plati si pe fondul dezvoltarii comunicatiilor electronice in relatiile de plata;
– introducerea posibilitatii de retragere de Ia decontare a unui instrument de debit la solicitarea scrisa a beneficiarului;
– actualizarea terminologiei juridice, simplificarea si completarea articolelor in scopul clarificarii intelesului acestora;
– eliminarea cecului circular, a cecului barat, a cecului platibil in cont, a cecului netransmisibil si a cecului de calatorie, pentru asigurarea adaptarii legii la practica bancara curenta, aceste tipuri de instrumente nemaifiind utilizate.
Modificari privind elementele cecului:
Conform Legii nr.182/2022, cecul cuprinde urmatoarele elemente:
- Denumirea de cec exprimata in limba romana;
- Ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
- Denumirea institutiei de credit care trebuie sa plateasca, avand calitatea de tras;
- Locul platii;
- Data si locul emiterii;
- Semnatura emitentului, avand calitatea de tragator. Prin semnatura tragatorului se intelege semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de tragator sau a imputernicitului acesteia, respectiv semnatura olografa a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori ale altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente, dupa caz;
- Numele/Denumirea tragatorului, respectiv numele si prenumele, in clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga. In cazul in care numele tragatorului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe cec primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea tragatorului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea cecului;
- Codul tragatorului, respectiv un numar unic de identificare, preluat din documentele de identificare sau de inregistrare ale tragatorului.
Cecul original este cecul emis pe suport hartie, purtand semnatura olografa. Imaginea cecului original reprezinta copia electronica a cecului original.
Cecul caruia ii lipseste unul din elementele prevazute mai sus, cu exceptia locului platii si a locului emiterii, nu va fi considerat cec.
In cazul in care locul platii lipseste, se considera platibil la sediul social al trasului.
Alte modificari/completari importante:
Cecul nu poate fi tras decat asupra unei institutii de credit.
Cecul nu poate fi emis decat daca tragatorul are disponibil in contul sau deschis la tras.
Cecul nu poate fi acceptat. Mentiunea de acceptare trecuta pe cec se considera nescrisa.
Cecul nu poate fi tras asupra tragatorului insusi.
Orice clauza cu privire la dobanda inscrisa in cec se considera nescrisa.
Cecul este platibil numai la institutia de credit trasa.
Intr-un cec suma de plata este scrisa in litere si in cifre, iar in cazul in care exista neconcordante, prevaleaza suma de plata scrisa in litere.
Daca suma de plata este scrisa de mai multe ori, fie in litere, fie in cifre, in caz de neconcordante suma de plata este cea mai mica.
In conditiile in care cecul poarta semnaturile unor persoane incapabile de a se obliga prin cec, semnaturi false ori semnaturi care pentru orice alt motiv nu ar putea obliga persoanele care au semnat cecul sau in numele carora a fost semnat, obligatiile celorlalti semnatari raman totusi valabile.
Persoana fizica care semneaza un cec in calitate de reprezentant legal sau de imputernicit al unei persoane pentru care nu are imputernicirea de a o reprezenta in acest scop este tinuta personal, in temeiul cecului, si, daca a platit, are aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut pretinsul reprezentat ori imputernicit.
Aceeasi regula se aplica reprezentantului sau imputernicitului care a depasit imputernicirea sa.
Orice persoana se poate obliga prin cec, prin mandatar sau, dupa caz, prin imputernicit, chiar daca mandatul este conceput in termeni generali, in ce priveste dreptul mandatarului de a emite sau semna cecuri.
Tragatorul raspunde de plata. Orice clauza, prin care tragatorul se descarca de aceasta raspundere, se considera nescrisa.
Cecul stipulat platibil unei anumite persoane, cu clauza nu la ordin sau o expresie echivalenta, este transmisibil numai in forma si cu efectele unei cesiuni ordinare.
Girul trebuie sa fie neconditionat. Orice conditie la care este supus se considera nescrisa.
Girul partial este nul. Este de asemenea nul girul trasului.
Girul la purtator este echivalent unui gir in alb.
Girul in folosul trasului are valoarea unei chitante, in afara de cazul cand trasul are mai multe dezmembraminte si daca girul este facut in folosul unui dezmembramant, altul decat acela asupra caruia cecul a fost tras.
Girul trebuie scris pe cec; el trebuie sa fie semnat de girant sau de catre reprezentantul sau legal sau, dupa caz, de imputernicitul acestuia.
Detinatorul unui cec transmisibil prin gir este considerat legitim daca justifica dreptul sau printr-o serie neintrerupta de giruri, chiar daca ultimul gir este in alb.
Girurile sterse se considera in aceasta privinta nescrise. Daca un gir in alb este urmat de un alt gir, semnatarul acestuia este considerat ca a dobandit cecul prin gir in alb.
In conditiile in care o persoana a pierdut, din orice motiv, posesia unui cec, posesorul in mainile caruia a ajuns cecul, fie ca este un cec la purtator, fie ca este un cec transmisibil prin gir, pentru care posesorul justifica dreptul sau, nu este obligat sa predea cecul, cu exceptia cazului in care l-a dobandit cu rea-credinta sau daca a savarsit o greseala grava in dobandirea lui.
Persoanele impotriva carora s-a pornit actiune, in baza unui cec, nu pot opune posesorului exceptiile intemeiate pe raporturile lor personale cu tragatorul sau cu posesorii anteriori, cu exceptia situatiei in care posesorul a dobandit cecul cu intentia de a pagubi debitorul.
Daca girul cuprinde mentiunea valoare pentru acoperire, pentru incasare, pentru procura sau orice alta mentiune care implica un simplu mandat, posesorul poate sa exercite toate drepturile ce decurg din cec, dar nu il poate gira decat cu titlu de procura.
Cei obligati nu pot opune in acest caz posesorului decat exceptiile pe care le-ar fi putut opune girantului.
Girul inscris posterior protestului sau unei alte constatari echivalente sau dupa expirarea termenului de prezentare produce numai efectele unei cesiuni ordinare.
Avalul se da pe cec. El se exprima prin cuvintele: pentru aval sau orice forma echivalenta; el este semnat de avalist.
Reamintim faptul ca, potrivit art.26 din Legea 59/1934, plata unui cec poate fi garantata printr-un aval pentru intreaga sau numai pentru parte din suma. Aceasta garantie poate fi data de un tert, altul decit trasul sau chiar de un semnatar al cecului.
Avalul trebuie sa arate pentru cine este dat. In lipsa acestei mentiuni el se considera dat pentru tragator.
Avalistul este tinut in acelasi mod ca si persoana pentru care a dat avalul.
Obligatia sa este valabila chiar daca obligatia pe care a garantat-o ar fi nula pentru orice alt motiv decat un viciu de forma.
Cand avalistul plateste cecul, el dobandeste drepturile rezultand din cec impotriva persoanei pentru care a garantat si impotriva celor care sunt obligati fata de acesta din urma, in temeiul cecului.
Cecul este platibil la vedere. Orice clauza contrara se considera nescrisa.
Cecul emis si platibil in Romania trebuie, sub sanctiunea pierderii dreptului de regres impotriva girantilor, garantilor si a tragatorului, sa fie prezentat la plata in termen de 15 zile.
Cecul emis intr-o tara straina si platibil in Romania trebuie sa fie prezentat in termen de 30 de zile, iar daca este emis in afara Europei in termen de 70 de zile.
Prezentarea unui cec la institutia de credit a platitorului sau la o casa de compensare echivaleaza cu o prezentare la plata.
Prezentarea unui cec la plata se poate face in original sau prin trunchiere.
Pin trunchiere se intelege procedeul informatic care consta in urmatoarele operatiuni succesive:
- transpunerea in format electronic a informatiilor relevante din cecul original sau din cecul remis la incasare de catre beneficiar printr-un canal electronic securizat;
- reproducerea imaginii cecului original sau a imaginii cecului remis la incasare de catre beneficiar printr-un canal electronic securizat; si
- transmiterea informatiei electronice obtinute prin operatiunile prevazute la lit. a) si b) catre institutia de credit platitoare.
Prezentarea la plata a unui cec prin trunchiere produce aceleasi efecte juridice ca si prezentarea la plata a cecului original, cu conditia ca acesta din urma sa fi fost emis cu respectarea prevederilor legii.
Mentionam ca institutiile de credit pot recurge la procedeul trunchierii, cu conditia ca intre ele si intre institutia de credit a beneficiarului si beneficiar sa existe o conventie prealabila in contextul unui aranjament de plata si de transfer de documente sau o conventie constand in aderarea lor la un sistem de plati.
In relatia dintre institutiile de credit, informatiile relevante pentru trunchiere, cuprinse in cecul original sau in imaginea cecului original, transmis printr-un canal electronic securizat, sunt stabilite potrivit conventiei.
Imaginea cecului original reprezinta copia electronica a cecului original. Imaginea cecului original trebuie sa respecte standardele stabilite potrivit conventiei.
Cand prezinta la plata un cec in original sau imaginea cecului original, prin trunchiere, institutia de credit este obligata:
- sa verifice daca cecul original sau imaginea cecului original respecta prevederile legale cu privire la forma si continut, inclusiv succesiunea girurilor, cu exceptia autenticitatii semnaturilor tragatorului si girantilor sau a reprezentantilor legali ori, dupa caz, a imputernicitilor acestora;
- sa garanteze acuratetea si conformitatea informatiilor relevante pentru trunchiere, transmise electronic, cu datele din cecul original, precum si conformitatea imaginii cecului cu cecul original.
Institutia de credit care prezinta la plata un cec prin trunchiere raspunde de orice pierdere suferita prin nerespectarea obligatiilor prevazute.
Refuzul total sau partial la plata al unui cec prezentat la plata prin trunchiere se face in forma electronica, de catre institutia de credit platitoare.
In baza refuzului, institutia de credit care detine cecul original sau careia beneficiarul i-a remis imaginea cecului original, printr-un canal electronic securizat, va inscrie pe cecul in original:
- data prezentarii acestuia la plata, spre a se constata;
- mentiunea Refuzat insotita de motivele refuzului la plata, datata si semnata de catre reprezentanti legali sau, dupa caz, imputerniciti ai acestora.
In conditiile in care beneficiarul a transmis institutiei sale de credit imaginea cecului original prin canal electronic securizat, pentru exercitarea dreptului de protest/regres, acesta va prezenta cecul original in vederea inscrierii mentiunilor doveditoare ale refuzului de plata de indata ce a primit notificarea refuzului, in conditiile stabilite conform conventiei prealabile incheiate intre acestia. Orice pierdere sau imposibilitate de exercitare a drepturilor specifice rezultate din neprezentarea cecului original va fi imputabila beneficiarului cecului, caz in care institutia de credit nu va raspunde pentru eventuale prejudicii, daca a informat beneficiarul cu privire la existenta refuzului.
Remiterea unui cec la incasare, printr-un canal electronic securizat, poate fi realizata de beneficiarii care indeplinesc conditiile de eligibilitate stabilite de institutiile de credit prin normele si politicile interne ale acestora.
Transmiterea de catre beneficiar a imaginii cecului original in format electronic trebuie realizata prin mijloace si procedee tehnice care asigura autenticitatea si integritatea acestuia, conform standardelor de securitate internationale sau europene.
Remiterea spre incasare a unui cec printr-un canal electronic securizat produce aceleasi efecte juridice ca si remiterea spre incasare a cecului original, pe suport hartie, cu conditia ca acesta din urma sa fi fost emis cu respectarea prevederilor legii.
Cand un cec este platibil intr-o moneda care nu are curs la locul platii, suma poate fi platita, in termenul de prezentare a cecului, in moneda tarii, dupa valoarea ei din ziua platii. Daca plata nu a fost facuta la prezentare, posesorul poate, la alegerea sa, sa ceara ca suma sa ii fie platita in moneda tarii, fie dupa cursul in ziua prezentarii, fie dupa cursul din ziua platii.
Plata cecurilor emise in alte valute si care au curs la locul platii si sunt platibile in lei se va face prin conversia valutara a sumelor la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil in ziua prezentarii la plata a cecului.
Toti cei care s-au obligat prin cec sunt obligati solidar fata de posesor.
Posesorul se poate indrepta impotriva tuturor acestor persoane, individual sau colectiv, fara a fi tinut sa observe ordinea in care s-au obligat.
Cand prezentarea cecului, formularea protestului sau a constatarii echivalente in termenele prevazute in prezenta lege este impiedicata de un obstacol de neinlaturat (prevedere legala, caz fortuit ori de forta majora), aceste termene sunt prelungite in conditiile legii.
Posesorul este dator sa aduca fara intarziere la cunostinta girantului sau, tragatorului, prin scrisoare recomandata sau prin orice mijloc de comunicare care asigura confirmarea primirii, cazul fortuit ori de forta majora si sa inscrie pe cec o mentiune in acest sens datata si semnata de el.
Dupa incetarea cazului fortuit ori de forta majora, posesorul trebuie, fara intarziere, sa prezinte cecul la plata.
In cazul in care cazul fortuit ori de forta majora dureaza 15 zile calendaristice, calculate de la data cand posesorul a adus la cunostinta girantului sau, tragatorului, cazul fortuit ori de forta majora, chiar daca instiintarea este facuta inainte de expirarea termenului de prezentare, drepturile de regres pot fi exercitate fara a fi nevoie de prezentare.
Nu se considera cazuri fortuite ori de forta majora faptele pur personale ale posesorului sau ale celui pe care el l-a insarcinat cu prezentarea cecului sau cu intocmirea protestului.
In termen de 5 zile de la primirea somatiei, debitorul poate formula contestatie la executare.
Contestatia se va introduce la instanta de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedura civila, de urgenta si cu precadere, inaintea oricarei alte cauze.
Hotararea pronuntata asupra contestatiei va putea fi atacata numai cu apel in termen de 15 zile de la pronuntare.
Instanta va putea suspenda executarea numai in cazul in care contestatorul, inscriindu-se in fals, nu recunoaste semnatura sa sau pe cea a reprezentantilor legali ori a imputernicitilor sai sau nu recunoaste procura.
In caz de suspendare a executarii, creditorul va putea obtine masuri de asigurare.
Banca Nationala a Romaniei este autoritatea competenta sa emita norme pentru punerea in aplicare a prezentei legi.
Baza legala:
- Legea 59/1934 asupra CECULUI;
- Legea 182/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.59/1934 asupra cecului.