Legea prestatorului casnic

Legea 111 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.402 din data de 27 aprilie 2022, cu aplicabilitate din 2024.

Chiar daca aceasta lege a fost oficializata acum, tichetele de activitati casnice vor putea fi oferite si primite abia din 2024. Aceste tichete vor fi supuse impozitului pe venit si contributiei la pensii, iar, in anumite conditii, vor permite si asigurarea la sanatate.

Mentionam ca actul normativ care legifereaza muncile facute de persoanele fizice intr-o gospodarie, a trecut in aprilie de votul Parlamentului, dupa ce Guvernul a anuntat initiativa in vara lui 2021.

Legea nr.111/2022 are nevoie si de norme de aplicare. Potrivit prevederilor, in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

Conform documentului, activitatea casnica este, de fapt, o munca necalificata. Concret, la definitia activitatii casnice scrie ca aceasta este „activitatea ocazionala, necalificata, desfasurata de un prestator casnic in legatura cu gospodaria/ gospodariile unei familii sau a/ale unei persoane singure, in calitate de beneficiar casnic”.

Aceste munci casnice, facute din cand in cand, iar nu cu caracter repetitiv, includ servicii de curatenie/ igienizare, spalat/ calcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de ingrijire corporala, hranire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent, potrivit legii.

Este important de subliniat faptul ca tichetele de activitati casnice cu care vor fi platiti prestatorii vor supuse doar impozitului pe venit si contributiei la pensii, nu si contributiei la sanatate, asa cum se dorea initial.

In plus, legea stabileste acordarea de stimulente celor ce vor apela la furnizori de munca casnica. Mai exact, daca vor cumpara si folosi, intr-un an calendaristic, cel putin 600 de tichete de activitati casnice, beneficiarii acestor activitati vor putea primi de la stat, in mod gratuit, inca 75 de tichete suplimentare. Aceste tichete vor putea fi cerute in urmatorul an.

Mentionam ca Legea nr.111 da posibilitatea oricarui angajator sa acorde propriilor salariati, sub forma de prima sau bonus, pe langa salariul stabilit, tichete de activitati casnice.

Numarul tichetelor de activitati casnice si frecventa acordarii lor se vor decide de catre angajator impreuna cu organizatia sindicala sau cu reprezentantii salariatilor.

O precizare importanta este faptul ca legea prevede faptul ca prestatorii de activitate casnica nu vor putea redirectiona o parte din impozitul pe venit aferent tichetelor de activitati casnice pentru sustinerea unor organizatii neguvernamentale sau biserici.

Legea nr.111/2022 prevede instituirea unui sistem de plata si evidenta a persoanelor care desfasoara activitati casnice ocazionale in baza unor tichete de activitati casnice, tichete ce vor trebui preschimbate in bani si pentru care se vor datora contributia la pensii si impozitul pe venit.

Mentionam ca beneficiarul nu va avea toate drepturile si obligatiile unui angajator, ci, mai degraba, similar cu beneficiarul activitatii ziliere, va trebui sa se asigure in primul rand ca-l plateste corespunzator pe lucratorul casnic, dar si ca pastreaza confidentialitatea datelor sale personale.

Mai exact, o persoana fizica obisnuita va avea calitatea de prestator casnic si va desfasura activitati casnice ocazionale in folosul unei alte persoane fizice – beneficiarul. Gospodaria este definita ca „totalitatea bunurilor imobile constand in cladirile cu destinatie de locuinta, anexele, curtile si gradinile acestora, precum si bunurile mobile utilizate in prestarea activitatilor casnice”. In plus, prestatorul casnic nu va putea fi un membru al familiei beneficiarului si va trebui sa aiba cel putin 16 ani.

Conform noilor dispozitii, durata zilnica a programului unui prestator casnic nu va putea depasi 12 ore, respectiv sase ore, in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani.

Prestatorul casnic va fi platit exclusiv in tichete de activitati casnice, valoarea acestora fiind stabilita la 15 lei. Mentionam ca aceasta valoare va putea fi actualizata anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Beneficiarii, persoanele fizice, vor achizitiona aceste tichete de la agentiile de ocupare a fortei de munca, de la posta sau de pe o platforma speciala care la acest moment nu exista, dar care va reprezenta modalitatea electronica de achizitionare a acestora. Prestatorul casnic si beneficiarul se vor pune de acord verbal asupra muncilor si sumelor platite.

Ulterior, lucratorul casnic va putea preschimba un tichet in numerar in maximum 12 luni de cand l-a primit. Mentionam ca banii vor trebui sa ajunga in contul bancar indicat de catre prestatorul casnic in cel mult cinci zile de la data solicitarii preschimbarii.

Noul act normativ precizeaza ca tichetele nu vor fi transmisibile, acestea putand fi utilizate doar de catre prestatorul casnic care a facut efectiv munca.

Prestatorii de activitati casnice vor fi obligati sa plateasca impozit pe venit si contributia la pensii pentru tichetele primite. Impozitul (cota de 10%) va fi aplicat la 50% din valoarea tichetului, la fel si contributia la pensii (cota de 25%).

Precizam ca in momentul preschimbarii in bani a tichetelor primite, impozitul si contributia vor fi retinute si platite direct de agentii.

Pentru ca un prestator casnic sa beneficieze de calitatea de asigurat la pensii, valoarea minima a contributiei lunare in sistemul de asigurari sociale de stat va trebui sa fie cea aferenta a minimum 85 de tichete de activitati casnice.

Subliniem faptul ca si asigurarea la sanatate va fi posibila pentru prestatorul casnic. Mai exact, in situatia in care prestatorul casnic nu este asigurat in sistemul de sanatate, acesta dobandeste calitatea de asigurat, fara plata contributiei, si are dreptul la pachetul de servicii medicale de baza de la data la care a solicitat preschimbarea a cel putin 85 de tichete de activitati casnice, respectiv 1.275 de lei.

Mentinerea calitatii de asigurat la sanatate se va face prin preschimbarea in bani a minimum 85 de tichete de activitati casnice in fiecare luna.

Este important de mentionat faptul ca tichetele de activitati casnice nu vor genera obligatii fiscale pentru persoanele care le acorda prestatorilor.

Conform noilor dispozitii, semnalam faptul ca va exista o platforma speciala pe care se vor inregistra datele privind beneficiarii si prestatorii, aceeasi de pe care se vor putea cumpara electronic si tichetele de catre beneficiari si unde va exista evidenta platii impozitelor si contributiei la pensii.

Este important de stiut faptul ca prestatorii casnici vor putea sa ia si indemnizatia de somaj de la stat in timp ce lucreaza pentru unul sau mai multi beneficiari, deoarece, potrivit proiectului, „persoanele care obtin venituri in calitate de prestatori casnici se considera ca nu realizeaza venituri”.

In plus, si persoanele care au venit minim garantat vor putea fi prestatori casnici, fara a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat.

 

Baza legala:

  • Legea nr.111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic