Somaj tehnic pe fondul razboiului din Ucraina

Potrivit unui proiect de OUG initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), companiile care se confrunta cu dificultati financiare pe fondul razboiului din Ucraina vor putea deconta de la stat somajul tehnic daca vor apela la el pentru salariatii lor.

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/OUG_somaj_tehnic_Ucraina_Fed_Rusa_Belarus_23032022.pdf

Documentul prevede acordarea unei indemnizatii de maximum 75% din salariul de baza al locului de munca ocupat de fiecare salariat cu contractul de munca suspendat, in limita a 75% din castigul salarial mediu brut din 2022, respectiv 4.571 lei.

Conditiile de acordare sunt similare celor aplicate pentru decontarea somajul tehnic ca urmare a situatiei pandemice.

Conform actului normativ propus, aceasta indemnizatie va fi acordata pana la data de 31 decembrie 2022, pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului.

Companiile care vor putea cere aceasta decontare sunt cele care inregistreaza o diminuare a incasarilor cu minimum 20% fata de veniturile din ianuarie 2022 sau fata de veniturile realizate in luna similara din 2021 si:

  • sunt afectate in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatorii economici din Ucraina, Rusia si Belarus;
  • sunt supuse sanctiunilor internationale si care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei sau au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele ANAF, in contextul acestor sanctiuni.

Mentionam ca indemnizatia se acorda proportional cu numarul de zile in care activitatea a fost intrerupta sau redusa temporar.

La fel ca si in cazul decontarii somajului tehnic din timpul coronavirusului, angajatorii vor fi cei care, dupa primirea sumelor de la stat, se vor ocupa de plata impozitului pe venit, a contributiei la sanatate si la pensii. Pentru aceste indemnizatii nu se va datora contributia asiguratorie de munca (CAM).

In plus, in conditiile in care angajatorul detine fonduri, indemnizatia va putea fi suplimentara peste valoarea primita de la stat.

Atata vreme cat se vor afla in somaj tehnic decontat, salariatii vor fi asigurati in sistemul public de sanatate, iar perioada petrecuta astfel va fi considerata stagiu asimilat pentru ajutorul de somaj, cat si perioada ce poate sta la baza acordarii concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei aferente.

Potrivit proiectului de OUG, documentele necesare pentru solicitarea acestui ajutor de stat vor fi:

  • cerere semnata si datata de reprezentantul legal;
  • declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se incadreaza pe situatiile prevazute de proiectul de OUG;
  • balanta de venituri si cheltuieli aferente lunii pentru care se solicita indemnizatia;
  • copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de ANAF, dupa caz;
  • lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.

Modelul cererii, a declaratiei pe propria raspundere si a listei persoanelor urmeaza sa fie oficializate printr-un ordin al MMSS in termen de 10 zile lucratoare dupa ce proiectul va intra in vigoare.

Este important de mentionat faptul ca acest ajutor de stat va putea fi cerut si de firmele care aplica mecanismul Kurzarbeit. In schimb, nu vor putea sa ceara decontarea acestui tip de somaj tehnic institutiile, autoritatile publice si angajatorii care se afla, la data solicitarii, in faliment, dizolvare, lichidare sau au activitatile suspendate/aflate sub restrictii din alte motive.