Situatie: O societate ABC SRL, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, a achizitionat servicii de actualizare pentru o platforma de videoconferinte. Factura a fost emisa de un furnizor din Irlanda, fara TVA. Prestatorul respectiv furnizeaza un cod de TVA, dar la verificare apare invalid pentru tranzactii transfrontaliere in interiorul UE.
Care este tratamentul fiscal al TVA in aceasta situatie?
Solutie: Petru beneficiarul din Romania, operatiunea respectiva reprezinta achizitia unui serviciu electronic pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece serviciul este impozabil la beneficiarul din Romania, conform prevederilor art. 278 alin. (2).
Prin urmare, obligat la plata TVA este beneficiarul din Romania deoarece locul prestarii serviciului se considera in Romania conform prevederilor art. 278 alin. (2) aplicabile in relatia B2B.
Mentionam ca in aceasta situatie, obligatia de plata TVA este reglementata prin art. 307 alin. (2) din Codul fiscal:
„(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei (…)”.
Precizam ca, potrivit art.326, orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii unuia dintre deconturile sau declaratiile prevazute la art. 323 si 324. Prin exceptie, persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 – 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin.(2) – (6).
Aplicarea regimului de taxare inversa se efectueaza asupra unei baze de impozitare a carei echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.
Operatiunea trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal, atat in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 cat si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427.
Sumele astfel evidentiate in jurnalele de TVA corespunzator inregistrarii contabile efectuate se raporteaza de catre beneficiar:
- la randul 7 denumit „Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, fara report la randul 7.1 alocat doar pentru „Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” – suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
- la randul 22, fara reportarea sumei la randul 22.1 – suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
- prin declaratia cod 394, in cartusul F alocat tranzactiilor efectuate cu persoane impozabile din stat terte. Raportarea prin aceasta declaratie se efectueaza in situatia in care societatea furnizoare are sediul activitatii economice in Irlanda de Nord.
In situatia in care furnizorul are sediul activitatii economice in Irlanda, raportarea se efectueaza prin declaratia cod 390 VIES, chiar si in situatia in care figureaza cu un cod invalid de TVA in sistemul VIES. In acest caz, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii.
Primirea serviciului este un indiciu ca acea persoana impozabila efectueaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Modul de raportare a achizitiei de servicii efectuate in lipsa unui cod valid de TVA al prestatorului este reglementata prin OpANAF 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, la sectiunea „Modul de completare a declaratiei recapitulative” pentru ” Coloana „Cod operator intracomunitar” ….se completeaza astfel:
” in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) – codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila. „
Astfel, in lipsa unui cod valid de TVA, raportarea se efectueaza prin inscrierea in declaratia cod 390 a denumirii/numelui prestatorului si a codului de tara al acestuia unde acesta are domiciliul stabil.
Cateva precizari referitoare la Irlanda de Nord:
- Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord s-a retras din Uniunea Europeana la 31 ianuarie 2020, iar perioada de tranzitie prevazuta de Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice a expirat la 31 decembrie 2020;
- incepand cu 1 ianuarie 2021, legislatia Uniunii Europene in materie de TVA nu mai este aplicabila in Regatul Unit;
- pe baza Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, care face parte din Acordul de retragere, pentru o perioada determinata, toate normele europene in materie de TVA privind operatiunile cu bunuri vor continua insa sa se aplice in relatia cu Irlanda de Nord, ca si cand aceasta ar fi considerata stat membru al Uniunii Europene din perspectiva impozitarii;
- anumite operatiuni realizate intre persoane impozabile din Romania si persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, sunt luate in considerare in scopuri de TVA in continuare ca operatiuni intracomunitare, intrand sub incidenta tuturor obligatiilor in materie de TVA prevazute de Titlul VII al Codului fiscal, inclusiv in ceea ce priveste raportarea acestora in declaratiile recapitulative;
- cu toate acestea, sistemul VIES nu mai ofera informatii cu privire la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Spre deosebire de Irlanda care este o suveranitate independenta, Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit.
Astfel, in relatia cu Irlanda de Nord se raporteaza prin declaratia cod 390 doar operatiunile cu bunuri, utilizand prefixul XL (OUG 226/30.12.2020).
De asemenea, prin OUG 19/2021 la pct.5 s-a reglementat ca la articolul 325, dupa alin.(1^1) se introduce un nou alineat, alin.(1^2), cu urmatorul cuprins:(1^2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in declaratia recapitulativa nu se mentioneaza operatiunile intracomunitare realizate de persoane impozabile din Romania cu persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, cu exceptia operatiunilor intracomunitare care implica transporturi de bunuri in/din Irlanda de Nord.”
Baza legala:
- OUG 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene
- OUG 19/2021 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.