Comert online cu persoane fizice din UE (speta)

Situatie:

O societate ABC SRL desfasoara activitati de comert online printr-o platforma dedicata din Romania. Recent, firma a inceput sa vanda catre catre clienti persoane fizice din Franta.

Care este tratamentul fiscal, din punct de vedere al TVA, pentru aceste tipuri de vanzari?

 

Solutie:

Prin comertul online (comert electronic) catre persoane fizice din Franta, societatea realizeaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta definite la art.266 alin.(1) pct.35 din Codul fiscal si pentru care locul livrarii este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre clientii persoane fizice neimpozabile conform art. 275 alin. (2) din Codul fiscal.

Prin exceptie, locul livrarii acestor bunuri poate fi locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul conform art.275 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, daca valoarea totala, fara TVA, a acestor livrari nu depaseste plafonul anual de 10.000 euro (46.337 lei), in baza prevederilor derogatorii de la art. 278^1 din Codul fiscal.

 

Avand in vedere dispozitiile de mai sus:

– pana la atingerea plafonului de 46.337 lei (10.000 euro) societatea va putea utiliza regimul obisnuit de TVA si va emite facturile catre clientii persoane fizice din Franta cu TVA romanesc 19%, considerindu-se locul livrarii ca fiind in Romania, operatiunea fiind tratata ca o livrare locala obisnuita, impozabila/taxabila in Romania prin indeplinirea conditiilor cumulative de la art.268 alin. (1) din Codul fiscal. Singura deosebire este ca societatea trebuie sa tina o evidenta separata a acestor vanzari si sa le declare distinct la rd. 17 din decontul de TVA D300, precum si in cartusul corespunzator de date informative din cadrul formularului D300;

– ulterior atingerii plafonului de 46.337 lei (10.000 euro), locul livrarii bunurilor nu va mai fi in Romania, ci in statul unde bunurile sunt livrate clientilor persoane fizice neimpozabile, respectiv in Franta, care este considerata stat membru de consum. Operatiunea de vanzare intracomunitara de bunuri la distanta nu va mai fi impozabila/taxabila in Romania prin neindeplinirea conditiei de la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal coroborata cu dispozitiile art. 275 alin. (2) si art. 278 1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Astfel, TVA aferenta livrarilor va fi datorata in Franta, iar societatea vanzatoare din Romania trebuia sa colecteze TVA din Frantra si sa-l achite autoritatilor fiscale din Franta.

Obligatia colectarii si achitarii TVA in alt stat membru UE (in Franta) poate fi indeplinita de societatea vanzatoare din Romania in doua modalitati:

– inregistrarea directa in scopuri de TVA in Franta ca stat membru de consum, unde sunt expediate/transportate bunurile catre clientii persoane fizice, cu respectarea prevederilor legislatiei fiscale de TVA din acest stat (emitere facturi cu TVA si colectare TVA strain, depunere declaratii/deconturi de TVA etc.);

– inregistrarea in sistemul OSS (regimul special UE) in Romania, in conformitate cu prevederile art. 315 din Codul fiscal si ale Procedurii aprobate prin OPANAF 1387/2021, cu emiterea (optionala) de facturi si colectarea de TVA aplicabila din Franta unde bunurile sunt expediate clientilor si declararea si plata trimestriala a TVA astfel colectata prin intermediul declaratiei speciale de TVA D398 (VAT Return One Stop Shop).

Este important de precizat faptul ca inregistrarea in sistemul OSS (regimul special UE) nu este obligatorie, ci este o masura de simplificare (facilitate) acordata furnizorilor care realizeaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta, in sensul de a putea achita TVA datorata in alte state membre UE, fara a fi nevoiti sa se inregistreze in scopuri de TVA in alte state, ci doar printr-o inregistrare speciala in propriul stat membru in care sunt stabiliti.

Dezavantajul neinregistrarii in sistemul OSS este ca vanzatorul va fi nevoit sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare stat membru UE unde este considerat locul livrarii bunurilor conform art.275 alin.(2) din Codul fiscal, adica unde sunt expediate/transportate bunurile catre clientii persoane fizice.

Prin urmare, dupa atingerea plafonului de 46.337 lei (10.000 euro), societatea din Romania va trebui sa opteze fie pentru inregistrarea in scopuri de TVA in Franta, fie pentru inregistrarea in regim special UE (regim OSS).

Persoana impozabila aplica regimul non-UE sau regimul UE incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, corect completata.

Prin exceptie, in cazul in care prima prestare de servicii sau prima livrare de bunuri, care ar putea face obiectul aplicarii regimului non-UE sau regimului UE, este efectuata inainte de prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, regimul special se aplica incepand cu data primei prestari/livrari, cu conditia ca persoana impozabila sa notifice organul fiscal cu privire la inceperea activitatilor sale care pot face obiectul regimului special, pana pe data de 10 a lunii urmatoare primei prestari sau livrari.

Notificarea se face prin depunerea, in format electronic, a declaratiei de incepere a activitatii.

Exista si posibilitatea ca societatea sa aplice regimul de TVA pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta (cu inregistrare in Franta sau in regimul special OSS) si inainte de atingerea plafonului de 46.337 lei (10.000 euro) in baza prevederilor art. 278^1 alin. (3) din Codul fiscal potrivit carora vanzatorii au dreptul de a opta ca locul livrarii sau prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) din Codul fiscal, cu mentiunea ca optiunea se aplica obligatoriu pentru cel putin 2 ani calendaristici.

In concluzie, in conditiile in care societatea estimeaza ca va realiza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta peste plafonul de 46.337 lei (10.000 euro) este indicat sa opteze pentru inregistrarea in regimul special UE conform art.315 din Codul fiscal (sistem OSS), care va fi utilizat si in cazul in care vanzarile vor fi extinse si catre clienti persoane fizice din alte state membre UE decat Franta.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).
  • Ordinul ANAF 1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 315^2 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale.