Precizam ca tratamentul fiscal al pensiei facultative este diferentiat pentru contributia suportata de angajator si contributia suportata de salariatul care obtine venituri din salarii la functia de baza
- Contributia la pensii facultative – suportata de angajat:
Pentru veniturile din salarii realizate la functia de baza, conform art.78 din Codul fiscal, din baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii se scad si contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
In situatia sumelor platite direct de catre angajat care are calitatea de participant la un fond de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, contributiile platite la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006 se deduc din veniturile lunii in care s-a efectuat plata contributiei, in limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de catre fondul de pensii facultative.
Precizam ca deducerea acestor contributii se realizeaza numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la solicitarea angajatului.
Prin urmare, pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro, prevazute la art.78 alin.(2) lit.a) pct.(iii) si (iv) din Codul fiscal, si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Astfel, contributiile la fondurile de pensii facultative in limita sumei de 400 euro pe an suportate de salariat sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, acolo unde salariatul are functia de baza.
- Contributia la pensii facultative – suportata de angajator:
Angajatorul are posibilitatea sa efectueze plata contributiei la fondul de pensii facultative in beneficiul salariatilor proprii.
La nivel de societate, cheltuieile sunt deductibile la calculul de impozit, in acord cu normele reglementate de art. 25 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si de pct. 14 din normele date in aplicarea acestui articol :
„25.(2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).”
Norme metodologice
„14. In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.”
Referitor la salariatii societatii, pana la concurenta sumei de 400 euro anual pentru fiecare persoana, contributia la fondul de pensie facultativa nu reprezinta venit de natura salariala si nici nu se datoreaza asigurari sociale obligatorii pentru aceasta, conform art. 76 alin. (4) lit. s) din Codul fiscal, coroborat cu art. 142 lit. s) pct. 6, art. 157 alin. (2), art. 220^4 alin. (2) din acelasi act normativ:
„76.(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
- s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;”
„142.Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
- s) urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:
- contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional;”
„157.(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142 .”
„220^4.(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.”
Monografie contabila propusa pentru contributiile suportate de angajator:
- Inregistrarea cheltuielii reprezentand contributia la fondul de pensii facultative pentru salariati:
6456 „Cheltuieli privind contributia unitatii la fondurile de pensii facultative” = 4381 „Alte datorii sociale” analitic contributia unitatii la fondurile de pensii facultative
- Plata contributiei la fondul de pensii facultative:
4381 „Alte datorii sociale” analitic contributia unitatii la fondurile de pensii facultative = 5121 „Conturi la banci in lei”
- Inregistrarea impozitului pe salarii retinut, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 444 „Impozitul pe venituri de natura salariilor”
- Inregistrarea contributiei de asigurari sociale retinute, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 4315 „Contributia de asigurari sociale”
- Inregistrarea contributiei de asigurari sociale de sanatate retinute, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
421 „Personal – salarii datorate” = 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate”
- Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca, conform statului de plata, pentru suma ce depaseste plafonul anual de 400 euro pentru fiecare salariat:
646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca” = 436 „Contributia asiguratorie pentru munca”
Baza legala:
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
- Legea 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.