In Monitorul Oficial (Partea I) nr.28 din 10 ianuarie 2022 s-a publicat Ordinul Ministerul Finantelor nr.1592 pentru modificarea si completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici.
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.MFP nr.1802/2014, se completeaza dupa cum urmeaza:
- definitiile prevazute la pct.8 (cifra de afaceri, costul de achizitie, costul de productie, activele imobilizate, entitatile de interes public etc) sunt utilizate in acceptiunea prezentelor reglementari contabile, si nu in contextul altor acte normative.
- veniturile corespunzatoare cifrei de afaceri se determina de catre entitate in functie de specificul activitatii desfasurate, potrivit legii.
- un activ, in sensul pct.80, alin.(5) este in mod normal pregatit pentru utilizarea sau vanzarea sa prestabilita atunci cand constructia fizica a activului este terminata, chiar daca unele lucrari administrative de rutina pot continua inca.
In conditiile in care mai sunt de realizat doar modificari minore, cum ar fi decorarea interioara a unei cladiri conform specificatiilor cumparatorului sau utilizatorului, atunci se considera ca a fost incheiata cea mai mare parte a activitatilor.
Precizam ca potrivit pct.80, alin.(5), capitalizarea costurilor indatorarii trebuie sa inceteze cand se realizeaza cea mai mare parte a activitatilor necesare pentru pregatirea activului cu ciclu lung de fabricatie, in vederea utilizarii prestabilite sau a vanzarii acestuia.
Conform noului document, in intelesul prezentelor reglementari, data inceperii capitalizarii costurilor indatorarii, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de productie, este data la care entitatea indeplineste pentru prima data toate conditiile de mai jos:
- suporta cheltuielile pentru activul respectiv;
- suporta costurile indatorarii; si
- intreprinde activitatile necesare pentru pregatirea activului in vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vanzare.
In intelesul reglementarilor contabile, o entitate suporta cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricatie doar atunci cand acele cheltuieli au generat plati in numerar, transferuri de alte active sau preluarea unor datorii purtatoare de dobanda.
Activitatile necesare pregatirii activului pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare nu cuprind numai construirea fizica a activului.
Ele includ lucrarile tehnice si administrative anterioare inceperii constructiei fizice, cum ar fi activitatile asociate cu obtinerea avizelor anterioare inceperii constructiei fizice. Totusi, asemenea activitati exclud detinerea unui activ atunci cand nu are loc nicio activitate de productie sau de dezvoltare care sa modifice starea activului.
De exemplu, costurile indatorarii suportate in cursul amenajarii terenului sunt capitalizate in perioada in care se desfasoara activitatile legate de amenajare. In schimb, costurile indatorarii suportate in perioada in care un teren dobandit in scopul construirii de cladiri este detinut fara a fi supus unor activitati asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.
- o alta modificare regasita in OMF nr.1592/2022, capitalul social prezentat in situatiile financiare anuale trebuie sa corespunda cu cel inregistrat la oficiul registrului comertului.
- raspunderea in ceea ce priveste incadrarea operatiunilor care presupun colectarea de sume in numele unor terte parti revine entitatii.
- o entitate care actioneaza in nume propriu isi poate indeplini obligatia de executare pentru a furniza chiar ea un bun sau un serviciu specificat sau poate angaja o alta parte (de exemplu, un subcontractant) pentru a indeplini o obligatie de executare partial sau in intregime in numele sau.
O entitate care actioneaza in nume propriu recunoaste venituri la valoarea corespunzatoare bunurilor sau serviciilor transferate.
- in categoria filialelor reprezentate de entitatile de interes public sunt incluse si entitatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata din orice stat membru, asa cum aceasta este definita in Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul MFP nr. 2.844/2016, se modifica dupa cum urmeaza:
In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari necorporale sau corporale sunt evidentiate distinct veniturile generate de aceasta operatiune (contul 7583 «Venituri din vanzarea imobilizarilor necorporale si corporale si alte operatiuni de capital»), cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii (contul 6583 «Cheltuieli cu cedarea altor active si alte operatiuni de capital») si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.
In aceasta situatie, eventualele ajustari pentru depreciere constituite anterior se reiau corespunzator la venituri (contul 7813 «Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor, a investitiilor imobiliare si a activelor biologice productive evaluate la cost»).
Baza legala:
Ordinul MF nr.1592/2021 pentru modificarea şi completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici.