In Monitorul Oficial (Partea I) nr.1175 din 13 decembrie 2021 a fost publicat Ordinul ANAF nr.1942/2021 privind modificarea anexei la OpANAF nr.1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.314, art.315 si art.3152 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale
Reamintim faptul ca prin OG nr.8/2021 (MO nr.832/31/.08.2021), au fost aduse modificari si completari Codului fiscal, care vizeaza si prevederile art. 315 alin. (4) din Codul fiscal referitoare la ”Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum” (regimul UE).
Astfel, potrivit acestei modificari, si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 317 din Codul fiscal pot opta pentru utilizarea regimului UE.
Precizam ca, anterior acestei modificari, regimul UE putea fi utilizat doar de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art.316 din Codul fiscal.
Prin urmare, a fost necesara modificarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale, aprobata prin OpANAF nr.1387/2021.
Modificari conform Ordinului 1942/2021:
- Reamintim ca potrivit pct.10, alin.(1) din Orindul 1942/2021, persoana impozabilă sau intermediarul (pentru regimul de import) este înregistrată pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, dacă îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
- nu este deja înregistrată pentru utilizarea acelui regim special într-un alt stat membru;
- nu se află în perioada în care i s-a interzis să utilizeze regimurile speciale (perioada de carantină definită la secţiunea a 2-a lit. D).
Conform pct.10, alin.(2), persoana impozabilă care optează pentru utilizarea regimului UE, precum şi intermediarul care optează pentru aplicarea regimului de import în numele unei persoane impozabile sunt înregistrate pentru utilizarea acestui regim dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin.(1), dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA în România şi dacă şi-au stabilit sediul activităţii economice în România sau, dacă nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, au totuşi un sediu fix în România.
Se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la pct.10 alin. (2) din anexa daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand atribuit cod de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia urmatoarelor categorii:
- persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;
- persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate direct in scopuri de TVA in Romania conform art.316 alin. (4) si (6) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaratie 015 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania;
- persoanele impozabile nerezidente care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, care se inregistreaza in scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente si care au declarat ca stat de rezidenta un alt stat membru al Uniunii Europene.
Potrivit vechilor dispozitii: „se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la alin. (2) daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand TVA inscrisa invectorul fiscal, cu exceptia urmatoarelor categorii:(…)”
- Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania si care opteaza sa utilizeze regimul UE vor utiliza, potrivit art. 315 alin. (4) din Codul fiscal, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile acestui regim, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in conformitate cu art. 316 sau 317 din Codul fiscal.”
- Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 sau 317 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza acest regim se mentioneaza in Registrul contribuabililor.
- Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza aceste regimuri speciale nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 sau 317 din Codul fiscal.
- In declaratia speciala de TVA se declara informatii precum:
- codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE, codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE sau codurile de inregistrare speciale alocate in temeiul art. 3152 din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import;
- valoarea totală, exclusiv taxa, a operaţiunilor supuse fiecărui regim special efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile şi valoarea totală a taxei corespunzătoare subdivizată pe cote, datorată fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă;
- valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.
Baza legala:
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
- Ordinul ANAF 1942/2021 privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.387/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanţă, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, precum şi pentru modificarea unor prevederi procedural.