Situatie: O societate ABC SRL, a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana in trimestrul III. Din trimestrul IV, compania trece la impozit pe profit. ABC SRL a facut in trimestrul II o sponsorizare de 10.000 lei. In trimestrul II, scoietatea a dedus din impozitul micro suma de 3700 lei. In trimestrul III a mai dedus inca 2000 lei din impozitul micro.
Intrebarea este daca societatea poate sa deduca, in trimestrul IV, din impozitul pe profit, si restul sumei de 4300 lei (10.000 lei – 3700 lei – 2000 lei)?
Solutie:
Pentru inceput, reamintim faptul ca doar pentru sponsorizarile acordate in conditiile prevazute de Legea nr.32/1994 privind sponsorizarea se poate beneficia de facilitatea deducerii lor intr-un procent de maxim 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asa cum este reglementat la art.56 alin.(1) din Codul Fiscal.
(1^1)Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art.25 alin.(41), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art.25 alin.(4) lit.c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Conform art.52 alin.(3) din Codul fiscal, calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin.(1) – microîntreprinderea realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro – se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Avand in vedere dispozitiile mentionate, consideram ca nu putem determina impozitul pe profit luand in calcul sponsorizarile efectuate la momentul la care societatea era microintreprindere.
Prin urmare, la momentul determinarii impozitului pe profit nu putem avea in vedere si cheltuielile cu sponsorizari efectuate in perioada in care societatea era microintreprindere.
Potrivit art.56 alin.(1^2) din Codul fiscal regasim urmatoarea prevedere:
„(1^2) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin.(1^1) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.”
Prin urmare, sponsorizarile efectuate de o microintreprindere pot fi scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in aceleasi conditii (in cadrul termenului de 28 de trimestre, daca societatea redevine microintreprindere).
Avand in vedere faptul ca in Codul fiscal nu exista o prevedere in baza careia sponsorizarea efectuata sa poate fi reportata si in cazul schimbarii regimului de impozitare, societatea ABC SRL nu poate deduce din impozitul pe profit sponsorizarile efectuate in regimul de de microintreprindere din trimestrele I-III.
Baza legala:
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
- Legea 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare.