Zile libere pentru vaccinare – aplicarea Legii nr.221

Legea nr.221/2021 pentru completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.732 din data de 26 iulie 2021, cu aplicabilitate din data de 29 iulie 2021.

Aceasta lege constituie o masura menita sa incurajeze vaccinarea si sa elimine eventualele piedici din calea vaccinarii, ce tin de relatiile de munca.

Conform documentului, angajatii din sistemul public si privat care aleg sa se vaccineze impotriva COVID-19 vor primi, in ziua vaccinarii, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, la cerere, o zi libera platita.

Ziua libera cu pricina va fi acordata, asadar, atat la efectuarea dozei initiale de vaccin, cat si la rapel, pentru vaccinurile pentru care se administreaza doua doze, iar de aceasta zi se va beneficia in plus fata de zilele libere de concediu de odihna.

Este foarte important de mentionat faptul ca de prevederile legii, respectiv de ziua libera pentru vaccinare, vor beneficia cei care se vaccineaza dupa data intrarii in vigoare a Legii nr.221/2021, nu si cei care s-au vaccinat pana in 29 iulie 2021.

Conform principiului neretroactivitatii legii civile, o lege nu se aplica retroactiv, adica inainte intrarii ei in vigoare, ci doar in intervalul de timp cuprins intre data intrarii in vigoare si data iesirii sale din vigoare. Asta inseamna ca salariatii care s-au vaccinat inainte de intrarea in vigoare a acestui proiect de lege nu vor putea beneficia de aceste zile libere.

Potrivit aceluiasi act normativ ce intra joi in vigoare, elevii si studentii vor beneficia de o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor in ziua vaccinarii, la fel, pentru fiecare doza de vaccin efectuata.

In plus, cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii profesionisti vor beneficia, conform legii promulgate, de „cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata”. 

Acestia vor putea primi zilele libere mentionate, potrivit legii amintite, pe baza adeverintei de vaccinare eliberate potrivit legii, ca document justificativ ce dovedeste administrarea dozei de vaccin impotriva COVID-19 in ziua respectiva.

Mai mult, „in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele (…) au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare”.

Potrivit Legii nr.221/2021, aceste prevederi nu se aplica in situatia in care salariatii, cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii profesionisti sunt vaccinati „la locul de munca, prin grija angajatorului”.

Este important de precizat faptul ca, pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, „angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare ale zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite” pentru vaccinare, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.

Conform legii deja publicate, unul dintre parintii copilului cu varsta de pana la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, „precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati”, vor putea beneficia, de asemenea, de o zi libera in fiecare dintre zilele de vaccinare. Astfel, parintele respectiv va trebui sa prezinte angajatorului atat adeverinta de vaccinare a copilului, cat si o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, „potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani”.

In ceea ce priveste familiile monoparentale, persoana singura care are copii in intretinere si care locuiesc cu ea va trebui sa faca mentiune in acest sens in declaratia pe propria raspundere, specificand ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art.3 din Legea nr. 277/2010, pentru a putea fi incadrata conform definitiei familiei monoparentale si anume:

  • este necasatorita;
  • este vaduva;
  • este divortata;
  • are sotul sau sotia declarat/a disparut/a prin hotarare judecatoreasca;
  • are sotul/sotia arestat/a preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
  • nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile de mai sus; sau
  • a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si este necasatorita, vaduva sau divortata.

 

Exemplu speta:

Cum se aplica corect dispozitiile Legii nr.221/2021 pentru completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, in cazul in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii sau nu?

Solutie: Legea 221/2021 reglementand acordarea unei zile libere salariatilor care se vaccineaza nu prevede in mod expres faptul ca aceasta zi se acorda doar in ziua vaccinarii.

Doar in situatia in care cel care se vaccineaza este copilul, legea prevede expres ca ziua libera se acorda in ziua vaccinarii copilului. 

Conform art. 21^1 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 introdus prin Legea 221/2021:

Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.

Prin urmare, salaratii care se vaccineaza in zilele libere cum ar fi zilele de repaus saptamanal pot sa beneficieze de zi libera in urmatoarea zi lucratoare.

Mentionam ca legea prevede obligatia salariatului de a-l informa pe angajator cu privire la optiunile de programare a zilelor libere in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia fara sa contina alte reglementari cum ar fi cu ce perioada de timp inainte sa faca aceasta informare. In plus, legea nu reglementeaza posibilitatea angajatorului de a refuza acordarea liberului in ziua solicitata de salariat.

In aceste conditii, angajatorul ar trebui sa reglementeze intern procedura acordarii acestor zile libere pe care sa o comunice salariatului, astfel incat acesta sa cunoasca in ce conditii poate solicita acordarea zilei libere.

 

Baza legala:

Legea 221/2021 pentru completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.