Prin intermediul a doua ordine ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), nr. 908/2021 si nr.909/2021, publicate in Monitorul Oficial nr.589/2021, care se aplica din data de 14 iunie 2021, ghidurile de finantare ale programelor Rabla Clasic si Rabla Plus din 2021 au fost modificate pentru a simplifica inscrierile firmelor in cadrul celor doua programe.
Potrivit unui anunt publicat recent pe website-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), modificarile se aplica dosarelor de finantare depuse incepand din data de 14 iunie 2021.
Astfel, dosarele transmise pana pe 13 iunie, inclusiv, vor fi solutionate potrivit prevederilor celor doua ghiduri valabile la momentul depunerii acestora.
Pana la intrarea in vigoare a noilor modificari, dosarul depus de firme trebuia sa contina mai multe documente, insa dupa oficializarea noilor reguli, conform Ordinului MMAP nr.908/2021, pentru accesarea finantarii in cadrul programului Rabla Clasic, firmele nu trebuie sa mai depuna, in cadrul dosarului intocmit, imputernicirea, pentru cazul in care cererea de finantare este semnata de catre o persoana imputernicita ori imputernicirea notariala sau orice document administrativ emis de catre reprezentantul legal in acest sens, cu respectarea prevederilor legale.
Dupa oficializarea noilor reguli, conform Ordinului MMAP nr.909/2021, pentru accesarea finantarii in cadrul programului Rabla Plus, firmele nu trebuie sa mai depuna, in cadrul dosarului intocmit, imputernicirea, pentru cazul in care cererea de finantare este semnata de catre o persoana imputernicita ori imputernicirea notariala sau orice document administrativ emis de catre reprezentantul legal in acest sens, cu respectarea prevederilor legale.
Mai mult decat atat, potrivit Ordinului nr.909/2021, firmele care solicita finantare in cadrul programului Rabla Plus nu trebuie sa mai depuna urmatoarele documente:
- actul de identitate al reprezentantului legal;
- actul de identitate al persoanei imputernicite;
- actul administrativ (hotararea/ordinul/decizia/dispozitia) prin care a fost inregistrata persoana juridica, conform dispozitiilor legale speciale;
- adeverinta/extras din registrul in care este inscris solicitantul, dupa caz, eliberata/eliberat de autoritatea competenta, nu mai veche/vechi de 30 de zile la data depunerii dosarului de acceptare, din care sa rezulte ca organizatia nu a fost radiata si nu se afla in procedura de dizolvare sau lichidare (sau actul normativ prin care a fost infiintat, in situatia in care solicitantul nu se supune inscrierii in niciun registru);
- actul de infiintare (lege/hotarare a Guvernului/hotarare judecatoreasca); si nici
- actul administrativ (ordinul/decizia/dispozitia) prin care a fost numit/validat conducatorul institutiei publice, extras din ordinul de numire/adeverinta din care rezulta numirea in functie a conducatorului institutiei (care se depunea acolo unde era cazul).
Aceste documente nu se mai regasesc in prevederile referitoare la continutul dosarului de acceptare pentru Rabla Plus.
Programul Rabla Clasic 2021 – pe scurt:
Porgramul Rabla Clasic este valabil pentru achizitionarea de vehicule cu motor pe combustie sau hibrid cu emisii de CO2 sub 140 g CO2/km.
Se acorda un tichet in valoare de 7500 lei pentru un autovehicul uzat (o masina mai veche de 8 ani casata in scopul achizitionarii unei masini noi cu noxe reduse). Se poate folosi un singur astfel tichet.
Precizam ca autovehicul uzat se refera la orice autoturism, microbuz, autoutilitara usoara sau autospeciala/autospecializata usoara, care indeplineste cumulativ urmatoarele:
- este inmatriculat/inmatriculata in Romania;
- contine cumulativ componentele esentiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor autovehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie);
- are in cursul anului inscrierii in program o vechime mai mare sau egala cu 8 ani de la anul fabricatiei. Daca anul inmatricularii inscris in cartea de identitate este anterior anului fabricatiei, se considera an de fabricatie anul inmatricularii.
In plus, cumparatorul unei masini noi mai poate beneficia suplimentar de eco-bonusuri, specifice masinii nou achizitionate, astfel:
- ecobonus in valoare de 1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC in regim de functionare mixt, conform informatiilor inscrise in COC (certificat de conformitate), sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus in valoare de 1.500 de lei in cazul in care in COC este inscrisa si cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 105 g CO_2/km NEDC in regim de functionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus in valoare de 1.500 de lei in cazul in care in COC este inscrisa doar cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 124 g CO2/km WLTP in regim de functionare mixt;
- ecobonus in valoare de 3.000 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Ecobonusurile se pot cumula in cazul in care masina noua indeplineste ambele conditii, ajungandu-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din pretul total al autovehiculului nou.
Mai multe informatii legate de accesarea programului se pot regasi la urmatorul link:
https://www.afm.ro/rabla_ghid_finantare.php
Programul Rabla Plus 2021 – pe scurt:
Programul Rabla Plus este un program valabil doar pentru vehicule 100% electrice sau hibrid Plug-in si se poate accesa impreuna cu Rabla Clasic.
Exista doua tipuri de bonusuri care pot fi obtinute impreuna cu tichetul de 7500 lei de la Rabla Clasic:
- un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km (NEDC)
- un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achizitia unei masini 100% electrice.
Mai multe informatii legate de accesarea programului se pot regasi la urmatorul link:
https://www.afm.ro/vehicule_electrice_ghid_finantare.php
Este important de mentionat faptul ca primele de casare pot fi transferate intre toate tipurile de persoane fizice sau juridice.
Aceasta schimbare va permite accesarea programului si de catre cei care nu au o masina veche de casat.
Baza legala:
https://www.afm.ro/rabla_autovehicule.php
- Ordinul MMAP 675/2021 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr.323/2020;
- Ordinul MMAP 676/2021 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr.324/2020;
- Ordinul MMAP 324/2020 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024;
- Ordinul MMAP 908/2021 pentru modificarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 324/2020;
- Ordinul MMAP 909/2021 pentru modificarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 323/2020.