Ordinul ANAF nr.3039/2020 (privind modificarea si completarea anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare) a fost publicat in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 684 din 31 iulie 2020.
Actul normativ analizat se adreseaza operatorilor economici ce efectueaza servicii comunicate electronic, servicii de radiodifuziune, de televiziune si telecomunicatii.
In momentul in care o persoana impozabila efectueaza aceste tipuri de prestari de servicii catre persoane neimpozabile cu domiciliul in Comunitatea europeana, apar obligatii fiscale suplimentare.
Prin urmare, daca prestatorul serviciului este din afara Comunitatii europene, acesta trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA intr-un stat membru, oricare ar fi acesta. Acest operator va primi un cod de TVA de tip EU.
In momentul in care o persoana impozabila presteaza servicii din categoria celor de mai sus, catre beneficiari persoane neimpozabile din diverse state membre, aceasta persoana trebuie sa factureze cu cota de TVA din statul unde isi are domiciliul beneficiarul serviciului.
Astfel, fie se inregistreaza in scopuri de TVA in toate aceste state membre, fie utilizeaza ghiseul unic Mini One Stop Shop, unde va depune o declaratie speciala de TVA.
Mentionam ca exista o exceptie si anume daca suma prestarilor de servicii nu depaseste in anul calendaristic respectiv suma de 10.000 euro, se poate factura cu cota de TVA din statul de rezidenta al prestatorului.
In cazul tarii noastre, aceasta optiune se poate realiza daca cifra de afaceri din anul curent nu depaseste suma de 46.337 lei, si se depune formularul 085 – Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
Documentul recent publicat aduce cateva modificari tehnice pe care le va urma persoana impozabila din afara Comunitatii daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania sau/si aduce modificari tehnice pentru persoanele impozabile romane ce presteaza astfel de servicii.
Principalele modificari:
- Declaratia persoanei impozabile nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru utilizarea regimului non-UE, trebuie sa confirme faptul ca persoana nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.
Inainte de aparitia acestei prevederi, declaratia atesta faptul ca persoana nu este inregistrata in scopuri de TVA in Uniunea Europeana.
Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE se mentioneaza in registrul contribuabililor.
Vechea prevedere: Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, se inscrie in vectorul fiscal, la rubrica „Taxa pe valoarea adaugata”, calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE […].
Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal.