Info – modificare Codul Muncii

In data de 5 octomrie a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 951 Ordonanta de urgenta (OUG) 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii.

Conform acesteia, incepand cu data de 5 octombrie, angajatorii au la dispozitie 90 de zile in decursul carora sa compenseze orele muncite suplimentar de salariat cu ore libere platite.

Mentionam ca anterior modificarii aduse Codului muncii, termenul disponibil era de 60 de zile.

Angajatorii care nu platesc orele suplimentare salariatilor risca o amenda de pana la 3.000 lei/salariat.

Totodata, ordonanta introduce un nou articol (152) in Codul muncii, care defineste munca „la gri” astfel:

„munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.”

Conform reglementarilor legale, munca subdeclarata va fi sanctionata cu amenda de la 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei.

Schimbarea vizeaza si art.151 lit. d), care acum reglementeaza mai bine situatiile salariatilor care au incheiate contracte de munca cu timp partial. In acest sens e luata in calcul durata timpului de munca si in ansamblul sau.

In conditiile in care in forma de dinainte era interzisa „primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial”, dupa aceasta recenta modificare a Codului muncii e sanctionata „primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial”.

Incalcarea acestor dispozitii urmeaza sa fie sanctionata cu amenda de la 10.000 la 15.000 de lei pentru fiecare salariat, fiind pastrat plafonul maxim de 200.000 de lei in cazul in care sunt identificati mai multi salariati intr-o astfel de situatie.

De asemenea, conform OUG 117, angajatorii care nu achita la timp salariile si depasesc termenul stabilit cu mai mult de o luna vor putea fi sanctionati cu amenda de la 5.000 de lei pana la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu si-a primit remuneratia.

Sunt exceptati angajatorii care afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Mentionam ca noua amenda intra in vigoare pe 20 octombrie.