Situație:
O societate emite o factură pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, ca urmare a pronunțării sentinței de faliment a clientului și radierii acestuia de la ONRC. Se ridică întrebarea: trebuie transmisă această factură în sistemul RO e-Factura?
Răspuns:
Conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce atunci când contravaloarea bunurilor sau serviciilor nu poate fi încasată din cauza intrării în faliment a beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunțării hotărârii privind falimentul și se poate efectua în termen de 5 ani de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a declarat falimentul.
Chiar dacă ajustarea se face prin emiterea unei facturi în conformitate cu art. 330 din Codul fiscal, aceasta nu reprezintă corectarea unei facturi emise prin RO e-Factura, deci nu se aplică art. 4 din OUG nr. 120/2021 privind factura electronică.
De altfel, art. 330 alin. (2) din Codul fiscal prevede expres că factura emisă în baza art. 287 lit. d) nu se transmite beneficiarului.
Prin urmare:
- Emitentul nu are obligația transmiterii acestei facturi prin sistemul RO e-Factura;
- Factura de ajustare se emite pe suport hârtie, cu semnul minus, cu menționarea codului fiscal al clientului, numărul sentinței și al facturii inițiale;
- Clientul declarat în faliment nu este tratat ca destinatar al facturii electronice.
Raportare fiscală și informativă:
- Fiscal: valoarea facturii se raportează cu semnul minus în decontul de TVA (formular 300), la rândul 16 – „Regularizări taxă colectată”;
- Informativ: se include cu semnul minus în declarația 394, în cartușul D.
Având în vedere că această factură nu este transmisă prin RO e-Factura, este posibilă apariția unor neconcordanțe între decontul de TVA și decontul precompletat. În acest caz, contribuabilul va justifica diferența printr-un document explicativ tipărit.