Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu varsta de peste 16 ani si este reglementata de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si de HG nr. 855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare.
Programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca constituie parte integranta a contractului de ucenicie.
Conform reglementarilor actuale, obiectivele formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca sunt:
- sa ofere persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obtine o calificare in sistemul de formare profesionala a adultilor, care sa permita ocuparea unui loc de munca si continuarea invatarii;
- sa permita angajatorilor sa isi asigure forta de munca calificata, de calitate, in functie de cerintele proprii;
- sa faciliteze integrarea sociala a persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii;
- sa asigure un nivel de securitate adecvat persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, pentru a solutiona problema pietelor de munca segmentate;
- sa contribuie la cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, coeziunea sociala si implinirea personala;
- sa promoveze dialogul social si sa contribuie la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local.
Contractul de ucenicie:
Asemeni oricaror raporturi de munca si programul de ucenicie se desfasoara in baza unui contract reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Potrivit Legii nr. 279/2005, contractul de ucenicie este, un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale.
Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului de ucenicie se fac in conditiile respectarii reglementarilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Contractul de ucenicie se incheie de catre angajator in forma scrisa, in limba romana, si se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean.
Anterior inceperii activitatii, contractul de ucenicie se inregistreaza si in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
Mentionam ca, pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractul de ucenicie cuprinde si urmatoarele clauze referitoare la:
- denumirea calificarii pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul;
- denumirea furnizorului de formare care desfasoara programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca;
- numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia;
- locul/locurile in care se desfasoara activitatea de formare profesionala;
- durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca;
- obligatiile suplimentare ale angajatorului;
- obligatiile ucenicului;
- alte clauze, potrivit legii.
Obligatiile suplimentare ale angajatorului sunt:
- sa asigure ucenicului toate drepturile pe care i le confera un contract de munca incheiat pe durata determinata proportional cu timpul lucrat;
- sa asigure ucenicului pregatirea practica necesara calificarii in care ucenicul se formeaza profesional;
- sa asigure ucenicului accesul la pregatirea teoretica si practica corespunzatoare programului de formare profesionala, finalizat cu certificat de calificare profesionala a adultilor, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- sa asigure finantarea programului de formare profesionala a ucenicului, daca acest program nu este finantat din alte surse.
Prevederi speciale:
Poate incheia contract de ucenicie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii;
- a implinit varsta de 16 ani;
- nu are calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca;
- indeplineste conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, pe niveluri de calificare, conform Ordinului ministrului educatiei nationale si al ministrului muncii si justitiei sociale nr. 5.039/2.126/2018 privind aprobarea corespondentei dintre nivelurile Cadrului national al calificarilor, actele de studii/calificare ce se elibereaza, tipul de programe de educatie si formare profesionala din Romania prin care pot fi dobandite nivelurile de calificare, nivelurile de referinta ale Cadrului european al calificarilor, precum si conditiile de acces corespunzatoare fiecarui nivel de calificare.
Se pot incadra in munca in calitate de ucenici si urmatoarele categorii:
- cetatenii straini, precum si apatrizii care au obtinut permis de munca in Romania, conform reglementarilor legale in vigoare;
- cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora.
Precizam ca maternitatea nu constituie motiv de discriminare in executarea uceniciei la locul de munca.
Ucenicii pana la varsta de 26 de ani au dreptul la intretinere, acestora aplicandu-li-se prevederile Codului civil, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor.
Mentionam faptul ca potrivit art. 8 din Legea 279/2005, poate incheia contracte de ucenicie la locul de munca si:
- persoana fizica autorizata, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care a fost autorizata;
- intreprinderea familiala, prin reprezentantul acesteia, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care s-a constituit ca intreprindere familiala.
Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul, fara a putea fi mai mica de:
- 6 luni in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1;
- 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
- 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
- 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.
Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi 30 de zile lucratoare.
Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare si, dupa caz, cu legile speciale care reglementeaza acea ocupatie.
Durata:
Timpul necesar pregatirii teoretice a ucenicului este inclus in programul normal de munca.
Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana.
Durata timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.
In vederea formarii profesionale a ucenicului, angajatorul are obligatia sa-i asigure acestuia accesul la pregatirea teoretica si practica, precum si toate conditiile necesare pentru ca furnizorul de formare profesionala si coordonatorul sa isi indeplineasca sarcinile .
Locul de munca trebuie sa permita dobandirea tuturor competentelor prevazute de standardul ocupational fiind interzisa prestarea altor activitati de catre ucenici in afara celor care presupun instruirea teoretica si pregatirea practica pentru obtinerea calificarii.
Perioada de ucenicie este considerata vechime in munca, iar la finalul ei ucenicul primeste un certificat de calificare cu recunoastere nationala, in conformitate cu prevederile legislative privind formarea profesionala a adultilor.
Baza legala:
- Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca – Republicată*), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararea Guvernului (HG) 855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.