Venituri din arenda – obligatii declarative si de plata

Conform Codului Civil, arendarea este contractul prin care o parte, numita arendator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite arendas, folosinta bunurilor agricole pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit arenda.

Impozitul datorat pentru venitul din arenda:

Este important de precizat faptul ca retinerea si varsarea de catre arendas la sursa a impozitului pe venitul net din arenda la data platii venitului nu este o optiune a persoanei fizice care se poate exercita prin prevederile contractului de arenda, ci este o obligatie a arendasului reglementata clar de Codul fiscal.

Conform art. 84 alin.(4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit, in cadrul aceluiasi termen, directiilor generale regionale ale finantelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

In situatia in care preturile medii ale produselor agricole, stabilite potrivit prevederilor alineatului anterior, au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Astfel, calculul, retinerea si plata impozitului aferent veniturilor din arenda intra in sarcina arendasului.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza, la fiecare plata a arendei, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net. Impozitul astfel calculat se retine si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Precizam ca arendasul are obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) la sectiunea C, tip asigurat 26 – PF care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa.

 

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS):

Potrivit art.170, alin.(1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

“Art. 155 – Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

  1. a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;

a 1) venituri din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei;

  1. b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;

  2. c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite conform art. 70;

  3. d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

  4. e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

  5. f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;

  6. g) venituri din investitii, definite conform art. 91;

  7. h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.”

 

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la  art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:

(…)

  1. d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;

 

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:

  1. a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;

  2. b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;

  3. c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

 

Conform art. 84, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

 

Potrivit art. 174 alin (5)-(10) din Codul fiscal:

  • In situatia in care veniturile sunt realizate de la un singur platitor (arendas), iar nivelul net al acestor venituri, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in anul 2022 (30.600 lei) si 6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023 (18.000 lei), platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina la sursa, sa plateasca si sa declare si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

  • In situatia in care veniturile sunt realizate de la mai multi platitori, iar veniturile nete de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in anul 2022 (6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023), contribuabilul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, arendasul care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii CASS.

  • In conditiile in care nivelul venitului net din arenda obtinut de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in anul 2022 (6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023), dar venitul net cumulat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in anul 2022 (6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023), contribuabilul (arendatorul) are obligatia depunerii declaratiei unice (formular 212) pentru declararea si plata CASS.

  • Persoana fizica nu trebuie sa estimeze baza de calcul pentru CASS, daca obtine venituri exclusiv din arenda, chiar daca aceste venituri ar depasi plafonul de 6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023.

  • Persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pentru a declara CASS datorata, in baza careia sa faca plata in nume propriu (sistem de autoimpunere) in anul urmator pana la data de 25 mai, numai daca:

  1. Nivelul venitului net din arenda obtinut de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara incepand cu veniturile anului 2023, dar venitul net cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara;

  2. Veniturile totale obtinute din mai multe contracte de arenda se incadreaza la un plafon superior celui la care CASS a fost retinuta la sursa de platitorul de venit desemnat, caz in care contributia retinuta de catre platitorul de venit este luata in calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.

 

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr. 207/2015, publicata in MO nr. 547 din 23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016).