In Monitorul Oficial (Partea I) nr.321 din 18 aprilie 2023 a fost publicata Legea nr.105/2023, act normativ care stabileste modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole si alimentare de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel national si comerciantii.
Documentul recent aprobat stabileste modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole si alimentare de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel national si comerciantii, denumiti in continuare operatori economici din sectorul agroalimentar.
In expunerea de motive ce insotea legea in forma sa de proiect se mentiona faptul ca prevederile prezentei legi vin in sprijinul contracararii eventualelor perturbari pe piata agroalimentara generate in urma unei posibile noi situatii conflictuale, de criza sau de urgenta.
Produsele agricole si alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligatia furnizarii de date statistice de evidenta a stocurilor sunt urmatoarele:
- legume-fructe;
- cereale si produse pe baza de cereale;
- seminte de oleaginoase si produse pe baza de oleaginoase;
- leguminoase furajere;
- seminte certificate: cereale, orez, oleaginoase si proteaginoase;
- carne si produse din carne, conserve din carne si mixte;
- lapte si produse din lapte;
- produse de morarit si panificatie;
- produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;
- grasimi si uleiuri;
- apa, inclusiv apa minerala naturala, apa de izvor si toate celelalte ape imbuteliate sau ambalate;
- orez;
- plante aromatice, sare si condimente;
- ceaiuri;
- zahar;
- miere;
- drojdie
Masurile de reglementare instituite de Legea 105/2023 privesc domeniile de activitate de productie agricola, depozitare, procesare si comercializare a produselor agricole si alimentare si sunt obligatorii pentru toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Prin exceptie, dispozitiile Legii nr.105/2023 nu sunt aplicabile comerciantilor care detin structuri de vanzare cu suprafata de vanzare de pana la 400 mp inclusiv, fara spatiile destinate depozitarii, pastrarii si productiei marfurilor, birourilor si anexelor, comerciantilor ambulanti, comerciantilor care desfasoara activitati de servicii de alimentatie publica, precum si comerciantilor care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este responsabil cu aplicarea masurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole si alimentare, cu respectarea confidentialitatii datelor care privesc aceste produse. Institutia dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Pentru asigurarea trasabilitatii produselor agricole si alimentare pe piata, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligatia furnizarii de date statistice de evidenta a stocurilor de produse agricole si alimentare, o singura data pe luna, pana in data de 15 a lunii pentru luna precedenta, catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Verificarea si controlul stocurilor se realizeaza potrivit normelor stabilite prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor conform competentelor legale.
Nerespectarea obligatiei de furnizare de date statistice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute anterior se fac de catre persoane imputernicite in acest scop de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Finantelor.
Este util de precizat faptul ca pe baza datelor statistice de evidenta a stocurilor de produse agricole si alimentare centralizate se vor stabili politici publice de subventionare in sectorul agroalimentar.
Baza legala:
- https://www.madr.ro/
- Legea 105/2023 privind reglementarea modalitatii de raportare a stocurilor la produsele agricole si alimentare