Potrivit unui proiect de lege prin care se propune modificarea Codului de procedura fiscala, aflat in dezbatere la Senat, se propun doua schimbari majore privind dobanzile pentru sumele pe care A.N.A.F. trebuie sa le achite contribuabililor.
https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b716&an_cls=2022
Acestea ar urma sa scurteze timpul de care e nevoie pentru ca un contribuabil sa incaseze dobanzi de la stat.
Potrivit proiectului aflat in dezbatere, mai intai, se propune ca dobanda sa fie acordata din oficiu, nu la cerere. Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
„Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul/platitorul are dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art.168 alin.(4) sau la art.77, dupa caz, pana la data stingerii prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege. Acordarea dobanzilor se face din oficiu”, scrie in document.
Prima prevedere indicata se refera la diferentele rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice (termenul vizat: 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere) si la sumele incasate in plus prin poprire (termenul vizat: cinci zile lucratoare de la incasare). A doua prevedere se refera la solutionarea cererilor contribuabilului (termenul vizat: 45 de zile de la inregistrarea cererii, dar acesta se poate prelungi in anumite cazuri). Insa companiile au dreptul la dobanzi inclusiv atunci cand vorbim de datorii achitate in baza unor acte fiscale anulate ulterior.
In plus, se propune ca, in caz de refuz, solicitarea dobanzilor sa se poata face direct in instanta, fara a mai fi necesara o contestatie fiscala in prealabil:
„Dreptul contribuabilului/platitorului de a solicita pe cale judiciara dobanda prevazuta de prezentul articol se prescrie in termen de 5 ani”.
Potrivit initiatorilor, cele doua masuri au drept scop punerea contribuabilului pe picior de egalitate cu autoritatile si scurtarea timpului necesar pentru a obtine dobanzile: „Astfel, pentru a pune pe picior de egalitate statul si contribuabilul, apreciem ca acordarea dobanzii ar trebui sa se faca din oficiu, iar in cazul in care organul fiscal refuza sa acorde dobanda, sa se ajunga la instanta de judecata, fara a mai fi necesara formularea unei contestatii fiscale si asteptarea unui termen indelungat pentru emiterea deciziei de solutionare a contestatiei.”